Cuinar amb productes "rescatats" per lluitar contra el desaprofitament alimentari. Aquest és l'objectiu principal de Gastrorecup, un projecte que aquesta setmana ha celebrat ja la seva setena edició amb quatre sopars per tot Catalunya. La impulsora del projecte, l'Ada Parellada, va ser qui va donar el tret de sortida el 27 de setembre a l'edició d'enguany amb un sopar solidari al seu restaurant Semproniana, a Barcelona, per sensibilitzar els consumidors sobre aquest problema mundial. Per això, tots els sopars han d'estar elaborats a partir d'aliments que, encara que estan en perfecte estat per al seu consum, haurien estat rebutjats per motius estètics o per excedent de producció.

Cartell Gastrorecup
Cartell del Gastrorecup 2022

L'Ada Parellada i la seva lluita

La xef Ada Parellada, del restaurant Semproniana a Barcelona, és una de les fermes lluitadores contra el desaprofitament dels aliments i de la cuina d'aprofitament. Ella ha estat la impulsora de diversos projectes relacionats amb la sostenibilitat en el món de l'alimentació i també d'aquests sopars especials solidaris on els comensals no coneixen el menú fins al moment d'asseure's a la taula.

Restaurant Samproniana
Sopar del Gastrorecup al restaurant Semproniana

4 territoris, 4 sopars

A més del sopar organitzat a Semproniana (Barcelona), la proposta també ha viatjat per la resta de territoris: ahir va arribar al restaurant La Cava de Tàrrega (Lleida) amb el xef Albert Marimón, avui, en canvi, serà Lluc Quintana de Ca Xepes de Cornellà del Terri (Girona) qui obrirà les portes del seu restaurant per sumar-se a la iniciativa i demà divendres tancarà el cicle el restaurant Albert Guzmán de La Ràpita (Tarragona).

Els menús d'aquests sopars, tot i que són secrets, tenen una cosa en comú: s'usen ingredients que estaven destinats a ser descartats. Una manera de conscienciar sobre la quantitat de menjar que acaba cada dia a les escombraries. Aquests provenen del camp, dels mercats o els comerços de barri. Cada menú es dissenya el mateix dia i té un cost de 12 euros. Les places per a aquests quatre sopars són limitades i es poden reservar a través de la pàgina oficial gastrorecup.cat.

Mercat Santa Caterina alimentació preu compra menjar productes / Foto: Carlos Baglietto
Mercat Santa Caterina alimentació preu compra menjar productes / Foto: Carlos Baglietto

Cada any es llencen 35 quilos d'aliments per habitant

Segons dades de l'Agència de Residus a Catalunya, cada any es llencen 35 quilos d'aliments per habitant, que, si s'aprofitessin, es podria arribar a alimentar a 500.000 persones anualment. El projecte Gastrorecup compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.