Vint milions d'unitats: aquesta és la previsió que els productors de l'IGP Calçot de Valls esperen produir aquesta temporada. Ni la sequera ni la calor dels últims mesos no els han impedit el 2023 d'assolir, aquesta vegada sí, la producció que s'havien fixat com a objectiu per a la temporada passada i que, llavors, no es va aconseguir perquè les unitats produïdes van ser només 18 milions. El producte, a més, serà aquest any de qualitat excel·lent, ja que la calor no ha afectat el seu característic sabor dolç. El que sí que ha variat (per malament) és el cost de producció: ha fet falta regar-ne més i l'energia i els fertilitzants han passat factura. Per això s'activarà un estudi sobre aquest tradicional cultiu.

Faran falta ajuts
Els productors han traslladat les seves preocupacions a la Generalitat de Catalunya, que activarà al costat de|juntament amb l'IGP, un estudi que determinarà quant costa exactament produir els populars i apreciadíssims calçots i aplicar millores agrícoles que permetin obtenir un producte encara millor. L'objectiu és produir més i millor per obtenir un benefici major. De moment, calculen que l'energia que han precisat ha hagut de pagar-se a preus un 30% superiors i que els fertilitzants també han pujat notablement. Per elaborar-lo, s'utilitzaran dades de l'Alt Camp, el Tarragonès, el Baix Penedès i el Baix Camp.
Tot a punt per a la collita
Aquest any s'han sembrat 125 hectàrees de calçots i, durant aquest mes de gener, s'ultimen les tasques anteriors a la fase de creixement de les cebes, durant la qual els enzims es transformaran en sucre gràcies al fred d'aquests dies. Al sector, tanmateix, hi ha inquietud, ja que no es té clar com poden arribar a afectar el cultiu les variacions en la temperatura. De moment, han solucionat la situació amb més reg i tasques suplementàries, però si les temperatures continuen pujant, hi haurà més problemes. L'any passat, cada calçot es venia a vint cèntims la unitat en cru i a quaranta els bullits. Aquest any, els preus seran similars