Els Amantes de Teruel (Isabel de Segura i Juan Diego de Marcilla, o el més semblant que tenim a la Península a Romeu i Julieta, però amb la diferència que els nostres van viure realment) es tecnifiquen i ho fan, a més, per millorar l'experiència de les persones amb discapacitat auditiva que visiten el mausoleu que els acull i és un dels principals atractius turístics de la capital del Baix Aragó.

foto0 amants
 

En què consisteix el sistema instal·lat?

S'adreça a les persones amb implants coclears i ha implicat la instal·lació d'un bucle magnètic que transmet directament a l'implant i sense sorolls ni interferències les locucions informatives. Amb això, s'aconsegueix que els sons externs no impedeixin als visitants amb discapacitat auditiva de gaudir de la visita al màxim. També, pensant en aquest col·lectiu, s'ha distribuït pel recinte un senyal FM que es pot escoltar des dels implants i diferents codis QR que permeten accedir a informació en llengua de signes, imprescindible per a les persones que ni tan sols amb implant coclears poden sentir.

De la mà d'estudiants

El sistema s'ha activat amb l'ajuda d'alumnes del cicle de Mediació Comunicativa que s'imparteix en l'institut turolense Francès d'Aranda que han estudiat les necesidas de les persones amb discapacitat auditiva per adaptar l'espai. Cada any, el Mausoleu dels Amants de Terol rep unes 60.000 visites. Aproximadament, un 12% d'elles arriben des de Barcelona per conèixer la superba escultura en alabastre de Juan de Ávalos que recorda aquesta història que, no ens oblidem, va succeir.