En èpoques de crisi, l'atur augmenta i aquesta que actualment vivim no és una excepció. El volum de persones que busca ocupació creix i encara més ara que acaba d'acabar la temporada d'estiu i l'activitat de l'hostaleria a les zones turístiques es redueix a mínims. La situació es converteix així en propícia per a estafadors i espavilats que intenta aprofitar la necessitat de les persones en el seu propi benefici mitjançant estafes i estafes. L'últim té el Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) com a protagonista.

Alerta publicada pel SEPE
Alerta publicada pel SEPE

Un mecanisme ben conegut

L'eina que utilitzen en aquesta ocasió els estafadors és, de nou, el correu electrònic, l'SMS o el missatge de WhatsApp i l'objectiu, obtenir dades confidencials d'usuaris del servei. És, en definitiva, el mateix que porten fent des de fa mesos els ciberdelinqüents amb els bancs i les empreses de paqueteria com a involuntari aliat; però, en aquesta ocasió, el mecanisme és molt més pervers: es contacta amb algú que està buscant feina o està pendent que se li confirmi que rebrà una prestació i, suplantant al SEPE, se li demanen dades personals com, per exemple, DNI o números de compte. Un cas clar de phising o, parlant en el nostre idioma, de sistema ideat per pescar incauts.

Desmentiment

Després de detectar l'intent de frau, el SEPE ha decidit advertir als seus usuaris a través de Twitter amb un missatge clar i contundent: ni el SEPE ni cap altre organisme vinculat al Ministeri de Treball i Economia Social no demana, ha demanat o demanarà mai dades personals a través de correus electrònics , SMS o missatges de WhatsApp. Per tant, qualsevol que rebi un missatge aparentment enviat des del SEPE en el qual es demani informació d'aquest tipus ha d'esborrar-lo immediatament i informar les autoritats, perquè es troba davant d'un frau. Aquests missatges no han d'obrir-se mai i, si s'obren, mai no s'ha de clicar en els enllaços que contenen ja que, si es fa, els estafadors tindran accés als nostres terminals i podran robar les nostres dades. Per descomptat, mai no s'han de contestar: qualsevol dada que es faciliti a aquests delinqüents ens posarà en gravíssim perill. Ull, per tant.