"No puc olorar", "Tinc febre" o "Tinc diarrea". Aquestes són algunes de les cerques que han augmentat en els darrers mesos a Google i van lligades als brots que s'han anat succeint cronològicament a la pandèmia del coronavirus estesa arreu del món.

Segons apunta al diari The New York Times l'expert en big data, Seth Stephens-Davidowitz, als Estats Units, les cerques sobre l'olor es van disparar a Nova York, Nova Jersey, Louisiana i Michigan la setmana prèvia al confinament i coincideix amb els quatre estats amb un major casos de COVID-19 actuals. 

Els investigadors també expliquen que Google pot servir per desemmascarar les dades oficials dels governs estatals. Per exemple, a l'Equador les taxes són inferiors a les dels Canadà, Austràlia i la major part d'Europa.

En canvi, els equatorians estan fent més cerques relacionades amb la pèrdua d'olor a través d'internet que qualsevol altre país del món. Així doncs, aquesta dada suggereix que l'Equador podria ser un epicentre més important de la COVID-19 del que ens pensem.

Altres estudis com el de la revista Nature ja van suggerir analitzar aquestes dades l'any 2009 amb la crisi de la grip H1N1. Tot i que alerten que els criteris de les dades han d'estar ben estudiats i no es poden confondre amb la "curiositat" de l'usuari o l'allau de notícies que omplen les pàgines virtuals.

A la vegada, insisteixen que la prevenció a través de Google pot ser una eina vital si es miren els exemples més recents. A Itàlia o l'Iran així es va poder demostrar: mentre els mitjans amb prou feines en parlaven unes setmanes abans, Google s'omplia de cerques sobre aquesta qüestió.

google caputra italia

D'altra banda també pot ser útil pels investigadors. En l'historial de preguntes també s'ha vist un lleuger augment sobre "el mal d'ulls", un dels símptomes més residuals que ha donat la COVID-19 i que, malgrat no haver analitzat una relació estríctament directa amb aquest virus, sí s'han detectat nombrosos casos.