Quin és l'impacte d’una competició com la America’s Cup per una ciutat com Barcelona? El precedent més immediat és València, on la competició es va celebrar l’any 2007 i va generar un impacte positiu de 2.274 milions d’euros i va permetre crear 74.000 llocs de feina segons va explicar l’any 2008 l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE). A Barcelona, les previsions són més modestes i, així i segons la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l’edició 2024 de la competició generarà un valor afegit equivalent a 1.239 milions i pot crear 19.000 llocs de feina. Cada euro invertit, generarà 6,35, donat que la inversió necessària és de 195 milions.

Coppa America
 

 

Acord

Dins d’aquest context, Generalitat i organitzadors de l’esdeveniment han signat aquesta setmana un acord de col·laboració per garantir el impacte i, també, garantir que el llegat tecnològic i industrial de la competició beneficiï Catalunya. L’objectiu, apunten des de l’administració autonòmica, és “aprofitar” un dels esdeveniments esportius més importants del món “per impulsar l’ús de l’hidrogen verd al sector nàutic català, estimular l’activitat de l’ecosistema tecnològic i dels videojocs local, projectar Catalunya al món i facilitar la contractació de productes i serveis a empreses catalanes”

Accelerador industrial

El conveni recull el compromís de la Copa Amèrica de transferir a la Generalitat el coneixement tecnològic generat per aquesta competició en l’àmbit de l’hidrogen verd per impulsar la industrialització d’aquesta tecnologia a Catalunya. De fet, les embarcacions de suport oficial de la competició funcionaran amb hidrogen verd a una velocitat de fins a 50 nusos generant zero emissions. També en el camp tecnològic, la Generalitat i la Copa Amèrica dinamitzaran l’ecosistema d’innovació català aprofitant la demanda sofisticada de solucions tecnològiques de la competició. Així, es fomentarà que startups, empreses, clústers i centres tecnològics i de recerca catalans puguin donar resposta als reptes tecnològics vinculats a la competició mitjançant la celebració d’Open Innovation Challanges organitzats per ACCIÓ als principals esdeveniments tecnològics que se celebren a Catalunya com el MWC i l’Integrated Systems Europe (ISE). El conveni recull que les dues parts col·laboraran per facilitar aquesta connexió amb l’ecosistema local i impulsar la contractació de productes o serveis d’empreses catalanes per part de la Copa Amèrica i els equips que competiran a l’esdeveniment. De tota manera, hi ha una pregunta que queda sense resposta. Com pot ser que l'impacte positiu a València fos pràcticament un 100% més gran que el que es preveu a Barcelona?