“Pretenen que les democràcies facin amb Hamàs el mateix que amb ETA: tu mata, que jo et donaré una comunitat autònoma o tu mata, que jo et donaré un estat”. Són les paraules d’Isabel Díaz Ayuso aquest matí a l’Assemblea de Madrid que portaran el PSOE a estudiar si denuncien la presidenta de la Comunitat de Madrid als tribunals. Ha passat durant la sessió de control al govern madrileny, que s’ha celebrat 24 hores després que Pedro Sánchez anunciés que Espanya reconeixerà l’Estat de Palestina el pròxim 28 de maig. El PSOE contempla portar les paraules d'Ayuso davant la Justícia, tot i que des de Ferraz reconeixen que les declaracions les ha fet en seu parlamentària, cosa que protegeix els diputats i dificulta que la denúncia pugui prosperar. Sigui com sigui, Ayuso ha posat tota la carn a la graella i ha carregat amb duresa contra aquesta decisió: “I parlen de la convivència… vostès, que volen arrasar amb l’Estat d’Israel?”, ha proclamat. La presidenta madrilenya, i una de les veus amb més ascendència en el Partit Popular, ha disparat directament contra l’aliança entre el PSOE i Sumar i ha acusat Pedro Sánchez d’estar “lluitant” contra Yolanda Díaz per veure “qui és més antisionista per emportar-se quatre vots per les eleccions”.

 

La reacció del PSOE ha estat immediata. El secretari general dels socialistes a Madrid, Juan Lobato, ha sigut l’encarregat de sol·licitar a la direcció espanyola del partit que presenti una querella contra la presidenta madrilenya. Lobato interpreta que la líder madrilenya ha dit que el PSOE “ha instat ETA a matar” a “canvi d’una comunitat”, ha titllat “d’espectacle repugnant” l’ocorregut aquest matí i ha demanat de respondre amb “respecte i amb querelles” davant d’aquests “disbarats”. “És un mimetisme absolut amb Milei, no hi ha ja diferència”, ha afegit. “No és només premiar el que ha dit, sinó incitar. Diu que se’ls va dir que matessin, que se’ls donaria un Estat. Això no és només premiar sinó incitar al terrorisme, convidar a matar perquè aconseguiran quelcom a canvi”, ha reblat.

El secretari general del PP de Madrid, Alfonso Serrano, ha reaccionat a l’anunci. I no ha rebaixat el to. “Si cada vegada que ens sentíssim ofesos per una cosa que passa al ple haguéssim d’anar a posar una querella, tindríem col·lapsada la Justícia”. Serrano ha acusat Lobato de donar ales a una “polèmica artificial” i ha reiterat que “les democràcies no poden premiar els que maten”.

María Jesús Montero, disposada a emprendre accions legals

La vicepresidenta primera del govern espanyol i vicesecretària general del PSOE, María Jesús Montero, s’ha posicionat sobre aquest assumpte des dels passadissos del Congrés obrint la porta a arribar a la Justícia. “Estudiarem i contribuirem que el partit a Madrid pugui desenvolupar totes les accions que consideri convenients i que vegi que l’empara la legalitat per intentar parar l’onada permanent d’insults”, ha dit als periodistes. La número dos de Sánchez en la Moncloa i a Ferraz ha catalogat de “vergonyós” el “grau d’insult i d’exageració” d’Ayuso, que, a parer seu, és “intercanviables” amb els discursos de Javier Milei i de Santiago Abascal i “posa de manifest una radicalització del PP”. “Sent les paraules escandaloses, el silenci de Feijóo és eixordador”, ha conclòs.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!