Les prop de 3.300 farmàcies –la totalitat de les existents- comencen aquest 4 de març el repartiment gratuït de productes menstruals reutilitzables que la Generalitat va prometre. La distribució simultània a tot el territori garanteix, explica la Generalitat, “que totes les dones de Catalunya, visquin on visquin, tinguin garantit un dret fonamental clau com és poder decidir sobre el propi cos, així com disposar d’educació menstrual i informació al llarg del cicle vital, un fet imprescindible per poder prendre decisions lliures i fonamentades”.

Copa menstrual / Pixabay
 

 

Com es fa?

Per obtenir el producte de la seva preferència, la persona interessada només haurà de presentar el codi QR, individual i intransferible, que obtindrà mitjançant l’apartat de Novetats: La meva regla, les meves regles de l’espai de salut digital La Meva Salut (tant via pàgina web o via aplicació mòbil). En el cas d’utilitzar l’aplicació per a telèfon mòbil cal que aquesta estigui actualitzada. En el cas que, tot i això, no aparegui el codi QR, s’ha habilitat un formulari en la mateixa aplicació per sol·licitar-lo. En el moment de l’entrega els i les professionals farmacèutiques expliquen quins són els productes menstruals que es reparteixen i acompanyen en l’elecció del producte que més s'ajusti a les necessitats de cada. L’entrega del producte és immediata, sempre que la farmàcia disposi d'unitats del producte escollit. Si no és el cas es pot demanar  i estarà disponible en un termini màxim de 48 hores.

 

Primer repartiment a tot el món

La iniciativa converteix Catalunya en el primer territori del món que activa una acció que, assenyala la Generalitat, “ofereix accés igualitari i universal als productes menstruals reutilitzables, a l’educació sobre el propi cos, i a la salut amb perspectiva de gènere” La iniciativa, a més permetrà segons els càlculs del Govern, reduir de manera notable els residus que generen les 9.000 tones de productes menstruals no reutilitzables que es produeixen actualment a Catalunya.