Durant la pandèmia, l'ús de codis QR per reemplaçar als restaurants a les clàssiques cartes en paper es va convertir en norma i avui, després de comprovar que tal mesura, a més de ser útil, suposa un estalvi, són molts els establiments que les han mantingut. Hi ha, tanmateix, un problema: l'ús de codis QR a tall de cartes en bars, cafeteries i restaurants pot obrir una porta per a determinades estafes. D'això, per exemple, alerta la Policia Nacional al seu canal de TikTok.

Codi QR Català proves accés universitat / Foto: Abel Degà
 

Una mica més que informació

En el vídeo, en Cos Nacional de Policia adverteix que els codis que trobem en establiments hotelers poden haver estat reemplaçats per adhesius que, en escanejar-se, redirigeixen els nostres telèfons a portals creats específicament pels delinqüents per robar dades. Fins i tot, poden arribar a servir instal·lar virus o codi maliciós als nostres telèfons. Per això, a la mínima sospita convé consultar amb els responsables de l'establiment.

Com prevenir?

El sistema que utilitzen sempre és el mateix: un adhesiu ubicat a sobre del QR Real. Els hotelers, això sí, disposen ja de solucions més difícils de manipular que un simple adhesiu. Fins i tot, són decoratives. En tot cas, la consulta, quan hi ha dubtes, és indispensable. El QR, com molt, ha de redirigir al web del restaurant i mai no obligar a omplir formularis en els quals s'exigeixin dades personals o es reclamin diners. Si ets víctima d'una estafa, convé denunciar sempre.