Quantes vegades has vist que internet anava ben lent a casa teva i has pensat que potser algun veí espavilat s'estava aprofitant de la teva connexió colant-se a través del teu wifi. Segur que no han estat poques. I pot ser que en alguna d'aquestes ocasions no estiguessis lluny de la realitat, perquè no són pocs els que treuen partit de la seva habilitat amb la tecnologia per colar-se a les llars d'altres i s'aprofiten de la connexió cada vegada que ho necessiten. Alguns, fins i tot, poden aprofitar aquesta intrusió per cometre ciberdelictes i posar-te en un bon embolic jurídic.

El robatori del senyal d'internet arriba fins al punt que hi ha persones que es donen de baixa de la seva companyia de serveis d'internet i viuen còmodament robant el wifi del veí. Per això avui t'oferim uns consells senzills perquè siguis capaç de comprovar si tens algun estrany enganxat a la teva connexió i què has de fer perquè això no passi o perquè deixi de passar. Pren bona nota i posa fil a l'agulla!

Canviar el nom de la xarxa

Canviar el nom del wifi i la contrasenya hauria de ser el primer pas que fessis. Si el nom de la teva xarxa és el que venia per defecte quan te'l van instal·lar –el clàssic impossible de recordar ple de xifres i lletres–, el millor és que el substitueixis per un del tipus "el nostre wifi" o similar. La raó és que si deixes el que venia per defecte, encara que sembli molt segur, pots estar oferint pistes a qui entén de xarxes a l'hora de saber quin tipus de vulnerabilitats té el teu encaminador. De vegades, a més, tenen les eines de cada fabricant de l'encaminador, cosa que fa encara més senzill que desxifrin la contrasenya.

Així mateix, convé que desactivis l'opció d'accedir a l'encaminador mitjançant un PIN WPS. Al cap i a la fi és una utilitat que fa possible que no s'hagi de recordar una contrasenya, i que quedi tot en mans d'un senzill PIN que serà encara més senzill de desxifrar pel veí traçut.

Canviar les claus

El simple fet de canviar la contrasenya original del wifi ja és una barrera més que li pots posar al possible intrús. Per això hauràs d'entrar a l'encaminador a través de l'adreça web 192.168.1.1. A partir d'allà et demanarà que introdueixis l'usuari i contrasenya de l'encaminador que, si no l'has modificat mai, probablement sigui alguna cosa de l'estil "admin" i "admin", "admin" i "1234" o "user" i "user". Si no aconsegueixes encertar l'opció, pots posar-te en contacte amb el servei d'atenció al client de la teva companyia telefònica.

Una vegada dins, canviar la contrasenya serà molt senzill. La recomanació és crear-ne una de nova amb més de 8 caràcters i alternant números, lletres i símbols, combinant-los amb majúscules i minúscules per fer que sigui molt més difícil donar amb ella des de fora.

Tenir en compte el tipus de xifratge

El teu encaminador pot tenir un xifratge del tipus WPA, WEP o WPA2, aquest últim el més habitual si l'encaminador no és gaire antic. En tot cas, i malgrat que cap no és invulnerable, el xifratge WPA2 és el més segur. Per això quan entris en la configuració de l'encaminador comprova si és en manera WPA2 i si no ho està activa aquesta opció.

Dispositius com els ordinadors, les tauletes digitals i els mòbils estan preparats per connectar-se perfectament a WPA2. De fet, des de l'apartat de seguretat del mateix mòbil podràs comprovar si l'encaminador emet senyal wi-fi del tipus WPA2.

Desactivar el DHCP

El DHCP no és sinó una eina de l'encaminador per facilitar l'administració de les adreces IP. Si la desactives des de l'encaminador, obligaràs el teu veí a haver d'activar-la de manera manual, amb la qual cosa li estaràs complicant encara més l'accés a la teva xarxa wifi.