Quan l'enginyer informàtic Josh Wordle va decidir desenvolupar la seva pròpia versió del 'Lingo' perquè a la seva parella li encantava matar el temps, al seu piset de Brooklyn, jugant a jocs de paraules, ignorava que la seva creació es convertiria en el passatemps preferit de milions de persones a tot el món. Tampoc, clar, que Wordle seria inspiració per a centenars de clons.

Wordle proposa una endevinalla diària que consisteix a endevinar una paraula de cinc lletres (de les 2.315 que componen la seva base de dades) seguint mecànica deductiva similar a la del 'Mastermind' La bona notícia és que tens sis intents per resoldre el problema: la dolenta és que només pots jugar una vegada cada dia.

Per això, si el vici s'ha fet fort en tu i no pots esperar l'endemà sense enfrontar-te a cinc quadrats en blanc, hem seleccionat per a set versions de Wordle que saciaran la teva ansietat per jugar. Almenys fins demà.

7 alternatives a Wordle

1. Absurdle

La versió oposada de Wordle és també una de les més desafiadores per als jugadors per la seva enorme dificultat. Amb total seguretat és un dels clons de Wordle que més et posaran a prova en aquesta llista. A Absurdle, com en l'original, també hauràs d'esbrinar una paraula de cinc lletres, però cada vegada que fallis, i sempre que això sigui possible, la intel·ligència artificial de la màquina canviarà la solució del joc. L'única bona notícia aquí és que tindràs infinits intents per resoldre la pantalla.

A Absurdle, la paraula secreta canvia a cada tirada i allà resideix la seva endimoniada dificultat. La bona notícia, a més de comptar amb infinits intents per encertar el resultat, és que el sistema sí que manté les lletres que hàgiu encertat en cada intent. És a dir, si col·loques una A i aquesta surt de color verd almenys sabràs que la paraula conté una A encara que el joc s'encarregui d'escollir en aquell moment una altra paraula diferent de la seva llista.

"Cal esgotar les possibilitats. És llavors quan el procés evasiu d'Absurdle s'atura i es comporta com Wordle, ja que te les has enginyat perquè només existeixi una solució", explica el seu creador. Recorda que la paraula de cinc lletres que has d'endevinar a Absurdle sempre està en anglès.

absurdle
Absurdle

2. Lewdle

Una de les variacions més fidels en la seva mecànica a l'original i alhora més divertides és Lewdle, que funciona exactament igual que Wordle però bevent d'un vocabulari diferent. En aquest cas, Lewdle només accepta renecs, paraules malsonants o lascives com indica el lewd anglosaxó del qual pren el seu nom aquest clon del joc de moda.

Sempre en anglès, el patrimoni de Lewdle inclou paraules de cinc lletres com a "pussy,"dicks," o "fucks," i com Wordle també proposa una dinàmica diària en la qual tots els usuaris han d'intentar encertar la mateixa paraula.

M'encanta, en particular, el disclaimer que avisa els més pudorosos al web del joc i diu: "Lewdle és un joc sobre paraulotes. Si ets dels que s'ofenen amb les blasfèmies, les vulgaritats o les obscenitats, pot ser que no sigui per a tu".

lewdle
Lewdle

3. Queerdle

No fa falta ser molt eixerit per saber que aquí som davant d'un Wordle vitaminat amb vocabulari específic de la comunitat LGTBI anglosaxona. Com en la versió original del joc tindràs sis intents per endevinar el resultat encara que a Queerdle les paraules poden ser de 4 o 8 caràcters perquè "queerness cannot be contained!"

Queerdle presenta algunes variacions interessants respecte al format original. Per començar, la possibilitat d'endevinar paraules de fins a vuit lletres obre el ventall i pot augmentar el teu percentatge d'encerts. A més, la paraula secreta pot ser el nom propi d'algun personatge rellevant en la comunitat LGTBI i fins i tot pot ser una paraula composta.

El joc, a més, compta amb un formulari mitjançant el qual els usuaris poden suggerir nous termes per incorporar a la base de dades del joc.

queerdle
queerdle

4. SWordle

I topem amb el fandom és la seva màxima expressió. Star Wars. Com no anava a tenir la seva pròpia versió del joc una de les comunitats d'aficionats més entregades de la història? Aquest curiós clon fa servir les mateixes regles que Wordle però bevent de l'estrambòtic diccionari de la Wookieepedia.

A Swordle tens sis oportunitats per endevinar una paraula secreta de cinc lletres, que inclou també les variacions en plural dels termes. Tingues en compte que, com no podria ser de cap altra manera en un diccionari que inclou R2-D2, el teclat de Swordle permet teclejar números i guions.

Necessites una ajuda? Aquest és el diccionari d'unes 14.000 paraules del qual s'alimenta el joc.

swordle
SWordle

5. Worldle

Aquesta meravella basada lleugerament en les mecàniques de Wordle posa a prova els teus coneixements sobre la geografia del món. La pista que t'ofereix el joc sempre és la silueta en negre d'un determinat país que hauràs d'endevinar. Cada vegada que fallis, el sistema s'encarregarà de mostrar a compte distància i en quina direcció queda la teva opció del país que estàs buscant. Amb aquestes dades has de treballar per esbrinar el resultat per descart. A Worldle tens sis intents per endevinar el país.

worldle
Worldle

6. Squirdle

"Estic pensant en un Pokémon. N'endevina quin! Et queden 8 intents avui" En aquesta concisa entradeta que ens trobem en entrar al web que allotja Squirdle trobem tot el que necessitem saber per jugar a aquest clon de Wordle especialment dissenyat per a experts en la saga Pokemon.

A Squirdle hem d'esbrinar el nom d'un personatge de Pokémon d'entre gairebé 900 de disponibles. Cada vegada que fallem, el joc ens anirà donant pistes que ens poden ajudar a resoldre l'endevinalla com la generació a què pertany, el seu primer tipus, el seu segon tipus, la seva alçària o el seu pes.

Squirdle
Squirdle

7. Nerdle

Com no hi anava a haver un Wordle per a matemàtics? En aquesta versió del popular joc hem d'esbrinar una operació matemàtica que pot ser una suma, una resta, una multiplicació o fins i tot una combinació de totes les anteriors. A Nerdle tenim un màxim de sis intents per arribar a la solució.

Com curiositats, a Nerdle podem utilitzar nombres des del 0 fins al 9 i també els corresponents signes matemàtics com +, -, *, /, o =. De fet, la solució sempre ha de contenir el signe =.

Nerdle
Nerdle