La intel·ligència artificial millora dia a dia. El millor exemple el trobem en ChatGPT. El bot conversacional desenvolupat per OpenAI va sortir al mercat a finals de 2022, i des d'aleshores ha implementat nombroses característiques perquè sigui molt més útil per als usuaris (s'estima que més de 400 milions de persones utilitzen cada setmana el servei).
Una de les novetats més recents i interessants de ChatGPT és la «memòria». Els desenvolupadors han dotat el xatbot de la capacitat de referenciar tots els xats que hem compartit amb ell per obtenir respostes més personalitzades. Com a usuaris, podem explicar-li a la IA les nostres preferències i interessos perquè escrigui més acord al nostre estil, rebre millors consells, aprendre, etc.
Sens dubte, és una funció molt cridanera, però que tampoc no fa gaire gràcia als defensors de la privacitat en línia. I molt menys després que Sam Altman, CEO d'OpenAI, hagi dit que vol que ChatGPT absorbeixi tot l'historial de la vida dels usuaris del bot conversacional. A què es refereix el magnat tecnològic?
Sam Altman vol que ChatGPT sigui una IA omniscient
Un usuari va preguntar a Altman com podria personalitzar-se encara més ChatGPT, a la qual cosa el CEO d'OpenAI va respondre que li agradaria que el seu bot conversacional documenti i recordi tot el relacionat amb la vida d'una persona. La idea és un model de raonament amb "milers de milions de tòkens de context" que pugui emmagatzemar les converses, correus electrònics i materials de lectura d'algú.
Totes les converses que has tingut, tots els llibres que has llegit, tots els correus electrònics que has rebut, tot el que has consultat és allà, a més d'estar connectats a totes les teves dades d'altres fonts. I la teva vida es va integrant al context
Aquesta declaració la va fer Altman recentment durant un esdeveniment especialitzat en intel·ligència artificial organitzat per Sequoia. No dubta que pugui realitzar-se perquè sap que molts universitaris utilitzen ChatGPT com a «sistema operatiu», pujant arxius, connectant fonts de dades i introduint fonts complexes.
La manera de buscar informació a Internet està canviant. Fins fa molt poc, Google i Viquipèdia eren les principals fonts de consulta dels internautes. Tanmateix, des que existeix ChatGPT i companyia, resulta molt més còmode esbrinar dades utilitzant els bots conversacionals basats en intel·ligència artificial. S'està convertint en la norma per a gent d'entre 20 i 30 anys, o més.
Altman té un propòsit: que ChatGPT es converteixi en un sistema d'IA omniscient. No obstant això, s'enfronta a un gran repte: fer que els usuaris confiïn les seves dades més valuoses a una companyia tecnològica. Ja hem vist en el passat com les grans tecnològiques han utilitzat de manera indeguda la informació privada dels seus usuaris, i no hi ha res que ens faci pensar que això no podria passar. De fet, continua passant.
D'altra banda, un xatbot com ChatGPT està dissenyat perquè actuï d'una manera concreta. Els desenvolupadors poden modificar-lo perquè tingui preferència per certs grups polítics i ideologies, de manera que condicioni la mentalitat i percepció dels usuaris a l'hora d'obtenir informació i prendre decisions.