El Govern de la Generalitat vol que Catalunya digui adeu a l’economia lineal i, per fer-ho, acaba d’aprovar un nou document: el Full de ruta de l’economia circular a Catalunya (FRECC) 2030. Amb ell, preten accelerar la transició envers una economia més circular que, expliquen, “maximitzi el valor dels recursos i que actuï com a palanca de la transformació en un marc de col·laboracions entre actors clau.

economia circular fet
 

 

Per a què?

El FRECC defineix la missió, la visió, els objectius estratègics i els objectius operatius per encaminar Catalunya envers una economia més circular amb un horitzó temporal que abasta fins a l’any 2030. Per elaborar el FRECC, han col·laborat diversos departaments del Govern, en el marc del Grup de Treball Interdepartamental d’Economia Verda i Circular, i persones expertes de l’àmbit de l’economia circular. També hi ha hagut un extens procés de participació ciutadana que ha integrat la visió d’un ampli ventall d’actors socials i econòmics. El desenvolupament d’aquest Full de ruta es durà a terme mitjançant dos plans d’acció: el Pla d’acció 2024-2026 i el Pla d’acció 2027-2029.

Objectius, iniciatives i accions

El FRECC té quatre objectius estratègics i operatius centrats a contribuir a desacoblar el desenvolupament econòmic del consum de recursos i la generació d'emissions; accelerar la transformació social, cultural i laboral envers la circularitat; assegurar la transició efectiva envers un teixit industrial i empresarial circular i digitalitzat, i facilitar la creació d'un marc favorable a la transició envers l’economia circular.

D’acord amb aquests objectius, el document defineix un seguit d’iniciatives i accions, entre les quals destaquen la consolidació d’una plataforma d'intercanvi de productes, recursos, subproductes i serveis que faciliti la simbiosi industrial, o l’Estratègia de bioeconomia de Catalunya, el redisseny del hub Catalunya Circular com a aparador de tota la informació rellevant d’economia circular del país, o amb el Pla d'acció per a la competitivitat dels centres de reutilització a Catalunya i l’impuls de noves professions i models de negoci amb oportunitats rellevants per a la circularitat, amb la col·laboració d’agents com el SOC i les universitats de Catalunya. D’igual manera, es vol treballar en favor d’un marc favorable per a la transició envers l’economia circular continuarà sent possible gràcies als ajuts de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) relacionats amb l’economia circular, o a la consolidació dels òrgans de governança del FRECC, que són el Comitè Director d’Economia Circular i el Consell Català de l’Economia Circular, que comptarà amb la participació dels principals actors implicats.

Què és l’economia lineal?

L’economia lineal consisteix a extreure, usar i llençar i genera una notable despesa de recursos naturals, energètics i humans alhora que genera un impacte negatiu sobre el medi ambient. El model d’economia circular es postula com una alternativa al model econòmic lineal i consisteix en una transformació envers una economia regenerativa.