Què contenen els residus sòlids de les residus sòlids humits de les rentadores? Microplàstics, un material que sol acabar contaminant aigües fluvials o marines i que, segons com arriba fins a la llet materna. Ara, i gràcies a un grup d'estudiants d'ELISAVA es pot convertir en un material aprofitable industrialment. El projecte dels alumnes d'ELISAVA és un dels que han resultat premiats en els James Dyson Awards, prestigiosos premis internacionals de disseny amb què es vol, expliquen des de la fundació James Dyson, "inspirar el desenvolupament de solucions capaces de resoldre problemes reals.

Material Pellets
 

Com es diu el projecte?

El projecte dels alumnes d'ELISAVA es diu FIX i els seus responsables són tres estudiants del Grau d'Enginyeria de Disseny Industrial i del Grau en Disseny d'Innovació del centre barceloní. Es diuen María Mei Bellsolà, Mario Sanz i Núria Fandos. La seva idea, expliquen des de la Fundació que concedeix els premis, "dona solució a un problema que afecta a tots els nostres mars i oceans". L'objectiu de FIX, assenyalen, "és recuperar de les rentadores el residu sòlid humit que conté microplàstics per convertir-lo en un nou material i evitar que arribi al medi ambient. Amb això, FIX explora com evitar l'impacte mediambiental dels microplàstics, així com també com regenerar el seu valor a través de la creació d'un nou material".

Filament Bobina 00
 

La solució: convertir els residus tèxtils de les rentadores en un nou material

Per afrontar el repte dels microplàstics, el seu primer pas va ser realitzar una investigació d'aquest tipus de residus. Utilitzant una rentadora i una malla filtrant proporcionada per Girbau LAB, van poder capturar-los per analitzar les seves característiques. Es van adonar que era un residu molt difícil de capturar, controlar i gestionar perquè contenen una gran varietat de materials, tant sintètics com naturals. Per aquesta raó, van decidir que la millor manera d'evitar que les partícules s'alliberessin al medi ambient era encapsular-les utilitzant una matriu de plàstic reciclable. "Per arribar al material final vam fer moltíssims prototips, aproximadament una mica més d'unes 50 mostres. Comencem creant les primeres mostres mitjançant un forn convencional, i, a mesura que anàvem aprenent les propietats i qualitats del residu i com interaccionava amb altres plàstics, vam anar provant altres processos cada vegada més complexos i industrials: premses tèrmiques, injecció, extrusió i, finalment, impressió 3D. Gràcies a tot aquestes proves, vam poder obtenir el material final en diversos formats com a granza i filament d'impressió 3D, de manera que pogués incorporar-se als processos industrials actuals", explica María Mei Bellsolà, membre de l'equip de FIX.

Residus encapsulats

El nou material que van crear està format per residus de rentadores encapsulats (3% en pes), que contenen microplàstics, barrejant-los amb plàstic de polipropilè reciclable (97% en pes). D'aquesta forma, les partícules microscòpiques s'aglomeren amb la matriu de polipropilè, evitant el seu alliberament al medi ambient, assegurant la seva incorporació a un sistema d'economia circular i millorant les propietats mecàniques de flexió del polipropilè original. Aquest nou material es pot obtenir en diversos formats, com|com a pellets o filament per a impressió 3D, adaptant-se als nous processos industrials actuals. Per a l'envàs van realitzar una sèrie de prototips de cartró reciclat explorant com podien unir el rodet i l'embalatge en una sola peça per reduir les matèries primeres i substituir els materials convencionals per altres de més ecològics. "Creiem que seria molt interessant continuar investigant com podem augmentar la quantitat de residus introduïts a la matriu de plàstic reciclable i optimitzar el material per a la seva industrialització. Ens enorgulleix rebre un premi d'aquest nivell. És una satisfacció per a nosaltres veure que empreses tan importants com Dyson donen visibilitat a projectes estudiantils i els valora per donar-los una oportunitat al món de l'enginyeria i innovació", comenta Núria.

L'equip guanyador de la fase nacional de James Dyson Awards rep avui el reconeixement i la visibilitat de la institució, així com una aportació econòmica de 5.700€ per desenvolupar el seu projecte i la possibilitat d'aconseguir el guardó internacional dels premis, triat personalment per l'inventor James Dyson.