Què és la bioenginyeria? En sí, res més que la disciplina científica en la qual els mètodes i les eines propis de l’enginyeria s’apliquen a aspectes vinculats a éssers vius. No cal confondre-la amb la biotecnologia, que és una aplicació de la tecnologia que empra organismes vius i sistemes biològics per crear o modificar processos o productes. La primera de totes dues disciplines s’ha utilitzat aquest novembre a Ginestarre, al municipi d’Esterri de Cardós (Lleida) per a minimitzar l’impacte dels treballs d’estabilització d’un talús de carretera.

WhatsApp Image 2023 11 10 at 07.12.32
 

Com s’ha fet?

El talús en el qual s’ha actuat patia una erosió constant i constituïa un perill per a la seguretat de vehicles i vianants. Ara, per evitar la caiguda de materials a la via i permetre una circulació segura, s’ha, expliquen des del Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, “construït un entramat de fusta de pi negre i un enreixat amb fusta de conífera”. Així, el talús ha quedat estabilitzat minimitzant el impacte ambiental, donat que s’ha emprat matèria vegetal i forestal per l’obra. Probablement, emprar ciment i ferro hauria estat més senzill, però el cost energètic i la petjada de carboni haurien estat també més grans.

Quasi 50.000 euros

El projecte, pressupostat en 48.285 euros, ha estat executat per la Fundació Projecte Boscos de Muntanya i inclou també la construcció i col·locació de feixines de branca seca i feixines vives de material arbustiu autòcton amb capacitat de reproducció vegetativa per fixar el sòl i el talús. Amb aquesta actuació es marca un nou estàndard a seguir en aquesta mena d’actuacions a indrets d’especial interès ambiental.