A Andalusia estan entossudits en treure's de sobre totes les etiquetes i reivindicar-se com la regió dinàmica que va ser sempre excepte durant els foscos, per a aquesta regió almenys, anys que van des de la Guerra Civil a 1992. Així, la mateixa terra que va veure com a la Màlaga de finals del XIX i primers del XX va funcionar un empori siderúrgic i localitats com Linares i Peñarroya (Còrdova) despuntàven com a focus industrials, s'agafa ara a la innovació per recuperar el terreny que al seu dia es va perdre: després que Sevilla hagi estat elegida com|com a seu de l'Agència Espacial Espanyola i, per exemple, indústries com la de la de l'hidrogen aplicat a la mobilitat o l'aeronàutica tinguin a Andalusia u dels seus principals focus, la regió puja al tren de la fusió nuclear.

Acord transnacional

Així, la Universidad de Sevilla desenvolupa un projecte denominat Smart Tokamak que contempla|preveu la creació, de la mà del Centre d'Innovació Universitària Andalusia-Algarve-Alentejo, d'un reactor de fusió de petit gran i gran eficiència que, si tot surt com s'espera, podria estar connectat a la xarxa d'aquí a deu anys.

sevilla
 

Per quin Tokamak?

El terme Tokamak fa referència a la tecnologia feta servir al reactor per apropar els nuclis atòmics prou com perquè aquests es fusionin. Per si mateix, el que es planteja és un reactor de confinament magnètic de forma esfèrica en el qual àtoms de deuteri i triti es fusionaran per generar heli i energia. Tanta com, en concret, 17,6 megaelectronvolts (MeV)

Cinc-cents milions d'euros i deu anys

De moment, l'equip encarregat del projecte maneja un pressupost inicial de cinc milions d'euros, però durant els deu anys de feina que s'han planificat es de per fet que faran falta fins i tot 495 milions més. Si tot surt com s'espera, Espanya (i Andalusia) es col·locaran el front d'aquesta tecnologia que molts saluden com el Sant Greal energètic: la fusió nuclear. La iniciativa s'emmarca en un projecte global denominat Fusion2Grid que compta amb la participació d'institucions com la Universitat de Princeton, el Centre per a Energia de Fusió de Culham o la Universitat de Seül