El Brexit, sembla, ha estat un mal negoci en general per als actuals súbdits de Carles III. Molts productes s'han encarit, d'altres no arriben ja a les botigues britàniques i alguns, com és el cas de les peres i les pomes, poden fins i tot arribar a deixar de produir-se allà. Per a potències fructícoles com Espanya, es presenta una oportunitat certa, però la fructicultura no viu tampoc al nostre país u dels seus millors moments i, per això, els productors temen no poder aprofitar aquesta situació.

/uploads/s1/36/24/93/18/manzanas-fuji-lidljpg_15_630x420.jpeg
 

Què passa exactament al Regne Unit?

Com en la resta del continent europeu, a les Illes Britàniques les despeses a què les empreses han de fer front per col·locar als mercats el mateix que abans s'han disparat. En el cas de la indústria fructícola britànica; les despeses derivades de l'electricitat, la recol·lecció, el transport i l'empaquetament han pujat gairebé un 25%. El 2022, l'IPC va tancar allà en un 10,1% i els beneficis agraris només han pujat un 1%. En una situació així, la British Apples & Pears, admet que s'ha cancel·lat la plantació de 150.000 noves hectàrees de fruiters, perquè conrear ja no és rendible.

Com ens afecta?

Mentre que al Regne Unit es produeixen entorn de 200 milions de quilos de pomes a l'any, Espanya s'acosta als 500 milions. Els productors més grans són Polònia, amb prop de 3.500 milions; França, amb uns 1.500; i Itàlia, amb uns 2.000. Els problemes britànics obren oportunitats per als productors espanyols, que podrien produir més per cobrir la nova demanda, però no sembla que estiguin en condicions. L'increment de costos i, també, la sobreprotecció de la fauna salvatge, els han posat tan en escac o més del que ho estan els seus companys britànics. Podem continuar perdent oportunitats?