Noruega ha anunciat aquesta setmana que introduirà noves restriccions a l'accés de turistes russos a partir del 29 de maig, un fet que impedirà a la pràctica la seva entrada en aquest país nòrdic, excepte algunes excepcions. "Els ciutadans russos el propòsit dels quals és el turisme i altres viatges no essencials seran expulsats a la frontera. La mesura s'aplica tant als que tenen un visat abans que les regles s'enduressin a la primavera de 2022 i per a visats expedits per altres països de la zona Schengen", constava en un comunicat.

Com no podria ser d'una altra manera, Moscou ja ha advertit que prendrà mesures de represàlia contra la prohibició imposada per Noruega als turistes russos d'entrar al país, segons destacava el portaveu de la presidència, Dmitri Peskov. Així, ha constatat que el portaveu va afirmar que "sens dubte, aquestes decisions no poden quedar sense resposta, per considerar-se un pas hostil". "No acceptem aquesta decisió i lamentem que les autoritats noruegues hagin triat aquest camí per empitjorar les nostres relacions bilaterals, que darrerament ja no brillen per la seva qualitat", ha deixat anar Peskov, subratllant que no es tracta d'una iniciativa de Moscou.

Corea del Nord: el país que es frega les mans

El primer grup de turistes a qui se li va permetre ingressar a Corea del Nord des de l'inici de la pandèmia va arribar aquest hivern, concretament el passat mes de febrer. Diversos mitjans internacionals, com la CNN o Voices of America, es van fer ressò de la notícia. Encara que als russos se'ls prohibeix ingressar a la majoria dels països europeus amb finalitat turística, a causa de la invasió d'Ucraïna, Corea del Nord n'ha fet una excepció. Tal com destaca el portal Euronews, els turistes russos visiten la capital, Pyongyang, i després tenien l'opció d'anar a esquiar, segons informava Inna Mukhina, directora general de l'agència Vostok Intur, que organitzava la gira. Corea del Nord necessita obrir-se tímidament, i Rússia necessita sortir.

corea del nord efe
Efe

El mes d'octubre passat, el ministre d'Afers Estrangers rus, Serguei Lavrov, va dir que recomanaria Corea del Nord com a destinació de vacances per als turistes russos, destacava el mateix portal. Molts d'ells ja tenien aleshores dificultats per viatjar a Europa i els Estats Units a causa de les sancions aplicades a Rússia després de la seva invasió d'Ucraïna.

Després de Xi Jinping, Putin posa el focus en Kim Jong-un

Corea del Nord ha alleujat lentament les restriccions després de la pandèmia amb l'objectiu d'obrir, a poc a poc, les seves fronteres internacionals com a part dels seus esforços per reactivar la seva economia devastada pel bloqueig i les persistents sancions liderades pels Estats Units. A l'agost, el servei d'espionatge de Corea del Sud va dir als legisladors que l'economia de Corea del Nord es va contreure cada any entre el 2020 i el 2022, i que el seu producte intern brut l'any passat va ser un 12% menor que el 2016, segons destaquen des del mateix portal.

Tot i l'obertura de la frontera, hi va haver sorpresa, perquè la majoria dels viatges s'esperaven que vinguessin de la Xina, i no pas de Rússia. Un fet que constata la bona relació actual entre el president rus, Vladímir Putin, i el seu homòleg nord-coreà, Kim Jong-un. La cooperació entre Moscou i Pyongyang s'ha enfortit en aquest darrer any. Corea del Nord subministra armes a Rússia per usar en la guerra a Ucraïna, a canvi de tecnologia armamentística, acords comercials i altres concessions. 

putin kim jong un efe
Efe

L'acord va sorgir, es creu, després del viatge de Kim a Rússia. Allà van tenir diferents reunions i van visitar diferents centres. Tot just el mes de febrer, les fàbriques de municions de Corea del Nord estan "operant a plena capacitat" per a produir armes i projectils per a Rússia, segons el ministre de Defensa de Corea del SudEn aquest sentit, es confirmaven aquests intercanvis entre els dos països. Les armes i l'equipament militar, que inclouen milions de projectils d'artilleria, es lliuren a Rússia a canvi d'enviaments d'aliments i altres necessitats, segons ha dit el ministre de Defensa de Corea del Sud, Shin Won-sik, i recollia la cadena nord-americana CNN.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!