Demà, 15 de juny, deixarà d'operar el llegendari navegador Internet Explorer (IE) després d'haver realitzat un recorregut de 27 anys des dels ordinadors de tot el planeta. IE és un navegador web desenvolupat per Microsoft i que ha estat inclòs en els sistemes operatius de Microsoft Windows.

Es va incloure com a part de la línia de sistemes operatius Microsoft Windows, a partir de 1995 després del llançament de Windows 95 i diu adeu anys després que la multinacional nord-americana tragués al mercat Edge, el substitut amb qui Microsoft va decidir plantar cara a Chrome de Google.

L'inici

El 1995, Microsoft estava treballant en un projecte molt important, el nom del qual en codi era "Chicago". Una extensió d'aquest projecte, amb el nom en codi "O'Hare", en honor a l'Aeroport O'Hare de Chicago, s'estava desplegant simultàniament. La intenció de Microsoft era combinar les tecnologies d'ambdós projectes en un sol producte per als clients.

Cap al final del desenvolupament d'aquests projectes, Microsoft va decidir prendre les tecnologies d'O'Hare i distribuir-les com a part d'un paquet addicional separat per al producte de Chicago. Chicago, ara conegut com a Windows 95, va demostrar ser un dels sistemes operatius més reeixits fins ara i O'Hare, el complement ara conegut com a Internet Explorer 1.0. Així és com va començar tot.

El camí d'Internet Explorer

Internet Explorer 1.0 va fer el seu debut el 16 d'agost de 1995 i es distribuïa amb la compra de Windows 95 Plus. Encara que Internet Explorer 1.0 s'integrava perfectament amb Windows 95, pocs clients l'utilitzaven. La majoria de la gent preferia el navegador Netscape o altres navegadors web com Mosaic, Lynx i Opera. Tot i així, des de Microsoft van continuar endavant, convençuts que arribaria el seu moment.

Pocs mesos després es va llançar Internet Explorer 1.5 per incloure'l en la nova versió del sistema operatiu Windows NT 4.0. Van agregar suport per a la representació de taules HTML.

El novembre del mateix any surt Internet Explorer 2.0 amb moltes característiques noves i la novetat que per primera vegada es podia executar en ordinadors Mac. S'amplia a 12 idiomes.

La versió d'Internet Explorer 3.0 es va llançar el 13 d'agost de 1996 i es va convertir en la primera versió popular de la sèrie Internet Explorer. La guerra entre el navegador Netscape i la versió 3.0 d'IE es va desencadenar ferotgement, però hi va haver un factor distintiu que va marcar la diferència: Netscape cobrava pel seu navegador mentre que Microsoft oferia Internet Explorer de forma gratuïta.

Aquesta versió també incloïa Internet Mail, NetMeeting i notícies, per la qual cosa hi havia més possibilitats de comunicar-se amb altres persones. L'equip d'Internet Explorer comptava ja amb 100 treballadors de la companyia.

Internet Explorer 4.0 es llança l'octubre de 1997. Hi va haver algunes actualitzacions en la interfície i la velocitat del navegador. Internet Mail i News es van substituir per l'Outlook Express.

IE 5.0 es va llançar el 18 de març de 1999. Quan s'instal·lava Windows 98 SE o comprava el paquet de l'Office 2000, el navegador es descarregava automàticament. És el moment en què també es llança el format 'https' per a una xarxa més segura. El nombre d'empleats va créixer de 100 a 1000 persones.

El 27 d'agost de 2001, ja al segle XXI, apareix Internet Explorer 6.0. Entre les seves novetats, sorgeix la integració amb Windows Messenger.

Apareix al mercat un fort competidor d'IE 6: Firefox. Sorgeix el 9 de novembre de 2004 i desafia el domini d'Internet Explorer amb 60 milions de descàrregues en nou mesos. Firefox és el successor espiritual de Netscape Navigator, ja que la comunitat de Mozilla va ser creada per Netscape el 1998 abans que AOL l'adquirís.

Internet Explorer 7.0 no apareix fins al 18 d'octubre de 2006, cinc anys després de la versió anterior. La raó és que IE 6.0 havia comptat amb bones crítiques.

Hi va haver algunes actualitzacions noves com a suport per navegar a Internet amb pestanyes i el nom "Microsoft Internet Explorer" també es va canviar a "Windows Internet Explorer".

El 2 de setembre de 2008 neix el navegador Google Chrome per a Windows XP i versions posteriors. Mentrestant, l'ús de Firefox 3.5 creix fins i tot un 32,21% i supera Internet Explorer 7.

Internet Explorer 8.0 es va llançar el 19 de març de 2009. IE8 era compatible amb Windows XP SP2, Windows Vista, Windows Server 2008. Quan es va llançar Windows 7, aquest IE també es va lliurar amb el sistema operatiu.

Conté diverses millores i entre les seves novetats apareix per primera vegada la pestanya de "Favorits" on es pot guardar els llocs web preferits. Aquesta va ser també l'última versió de Windows XP.

Windows Internet Explorer 8
Windows Internet Explorer 8 / Viquipèdia

Dos anys després, el 2011, es llança IE 9.0. La interfície de l'usuari canvia per complet, igual com el logotip i les noves eines de seguretat.

El 2012, el navegador web Chrome de Google va superar a Internet Explorer de Microsoft per convertir-se en el navegador més utilitzat del món amb un 31,88 % del tràfic web mundial davant el 31,47% d'Internet Explorer.

Internet Explorer 10 va sortir al mercat l'octubre de 2012. Aquesta versió permetia sincronitzar pestanyes, entre altres novetats. Aleshores, el domini de Chrome del mercat és ja una realitat irrefutable.

Internet Explorer 11 és l'onzena i última versió del navegador web Internet Explorer de Microsoft. Es va llançar oficialment el 17 d'octubre de 2013 per a Windows 8.1 i el 7 de novembre de 2013 per a Windows 7. El navegador també es va incloure a Windows 10 en el seu llançament el 29 de juliol de 2015.

El final del camí

Internet Explorer 12 va ser una versió que es va planificar d'Internet Explorer per convertir-se en el navegador web estàndard de Windows 10. Però més tard, Microsoft va canviar d'opinió.

Microsoft va anunciar el 24 de març de 2015 que mantenia Internet Explorer 11.0, que no comptava amb el motor Edge. Més tard, Microsoft va decidir prendre la davantera amb el navegador Microsoft Edge, que podria executar-se a més dispositius i es millora en velocitat i interfície.

Microsoft Edge
Microsoft Edge

Microsoft Edge és un navegador web desenvolupat per Microsoft. Es va llançar per primera vegada per a Windows 10 i Xbox One el 2015. Edge inclou integració amb Cortana i amb extensions allotjades a Microsoft Store.

El 2019, Edge es va reconstruir com un navegador basat en Chromium. I a partir de llavors es converteix en l'aposta com a navegador de la multinacional. Avui dia, Microsoft Edge està disponible en els altres sistemes operatius i continua competint amb Chrome, que continua sent líder al mercat.

El 15 de juny està marcat com la data de defunció definitiva d'Internet Explorer, el navegador més famós de l'era Internet, que Microsoft ha substituït Edge sense assolir ni de lluny les cotes que va aconseguir en els seus primers anys de vida Internet Explorer. Descansi en pau.