Els aficionats als programes de televisió que es fan eco de les grans gestes de l'enginyeria segur que han vist coses similars moltes vegades, especialment als Estats Units, on no és estrany que cases senceres es traslladin per carretera i en tràilers fins a un nou emplaçament, però el profà li sorprendrà el que acaba de fer una empresa de Shangai: moure una illa de cases completa per construir un aparcament i col·locar-les, després i una vegada acabades les obres, al mateix lloc on eren.
Com ho van fer?
Les cases en qüestió eren cinc i es van construir entorn de 1930. Al principi, com sovint es fa amb edificis històrics, es va plantejar la possibilitat de desmuntar-les peça a peça, però els materials (maó i fusta) amb què estaven construïdes van desaconsellar l'operació. El projecte de l'aparcament, per suposat, no podia aturar-se ni modificar-se i, per això, els promotors es van decidir per una solució d'emergència: un trasllat temporal. Per a això, van construir una llosa de formigó sota les cases, van reforçar l'estructura amb acer i, com era massa gran per moure-la, la van partir en dos. Després, només van haver d'hissar per separat cada bloc de cases i col·locar sota l'estructura mòduls autoportants amb rodes que van traslladar tota l'illa fins al seu emplaçament provisional, situat a 230 metres de l'original.
Solució per a edificis històrics
L'autoritat municipal de Shangai va obligar a conservar aquests edificis pel seu valor històric i la seva condició de testimoni d'una època ja anada. A Espanya, encara que sense trasllat, s'han realitzat operacions similars com, per exemple, la que va permetre conservar la façana de la Plaça de Toros de Las Arenas de Barcelona i construir dins i sota d'ella un centre comercial. Ara, mentre en xinesa cuiden el seu patrimoni, al nostre país semblem haver-nos oblidat del que sabíem fer i, així, i per molt que des d'Hispània Nostra es queixin, les velles centrals tèrmiques cauen una després d'una altra.