El col·lectiu ecologista Greenpeace avisa que l'avenç del canvi climàtic i l'expansió urbanística a la costa està fent desaparèixer el litoral català tal com el coneixem, alhora que denuncia que la Generalitat de Catalunya "mira cap a una altra banda". L'entitat ha avisat aquest dijous del "deteriorament imparable" que experimenten les costes catalanes especialment des de l'any 2000, a causa de l'elevació del nivell del mar, l'augment de la temperatura de l'aigua, la freqüència més gran de fenòmens meteorològics extrems i la pèrdua de biodiversitat costanera i marina.

En l’informe 'Destrucció a tota costa 2025: impactes de l’urbanisme i el canvi climàtic al litoral', presentat aquest dijous a Madrid, Greenpeace posa de manifest que darrerament s'està produint una reactivació urbanística, motivada pel model econòmic depenent del turisme, que evoca els anys de la bombolla immobiliària. "Sota arguments de reactivació econòmica o solució a la crisi de l'habitatge, reapareixen projectes residencials de gran escala, urbanitzacions turístiques i desenvolupaments a primera línia de mar, ignorant la realitat dels impactes del canvi climàtic en aquesta zona i ocupant els darrers trams del litoral que queden sense transformar en una costa saturada", avisen els ecologistes.

Al fil, el document també dispara contra l'ampliació de la tercera pista de l'aeroport del Prat, que amenaça les llacunes de la Ricarda i el Remolar. "Ambdós espais estan protegits amb la màxima figura de protecció europea, contenen hàbitats d’interès comunitari i valuoses espècies vegetals i animals", assenyala Greenpeace, que avisa que el projecte suposaria un "cop mortal" a un delta del Llobregat que es troba "en estat crític". També denuncien que l'ampliació augmentaria el nombre de vols d'una infraestructura, l'aeroport, que ja és "l'emissora més gran de gasos d'efecte hivernacle" de Catalunya, la qual cosa consideren una "clara contradicció" amb els compromisos climàtics. I no s'obliden del macrocomplex turístic i casino Hard Rock projectat a Salou.

Així mateix, Greenpeace avisa que la Costa Brava, en tota la seva extensió, es troba "amenaçada" per noves construccions: assenyalen projectes a Palafrugell (Aigua-xellida), a Palamós (Cala S’Alguer, a la Pineda d’en Gori) o Begur (urbanització Jardins de Sa Riera Living), que "continuen devorant espais naturals". També lamenten que a les platges de la zona nord de l'àrea de Barcelona han perdut més d'un 36% de sorra, especialment en el cas de Montgat, que n'ha perdut el 74% o el de Badalona (40%). A més, d'acord amb les projeccions actuals, el 2050 el nivell del mar a Catalunya pujarà una mitjana de 0,26 metres, la qual cosa suposarà un important retrocés de la costa al delta de l'Ebre, el delta del Llobregat i la costa Daurada. Aquestes seran les zones amb més afectació, d'acord amb Greenpeace, que ha elaborat un mapa:

  • Tarragona: Delta de l’Ebre, cala Forn, cala Vidre, cala Calafató, platja de la Llosa, platja d’en Forés, platja de Ponent de Salou, cala Llenguadets, platja Llarga, cala Font, cala Crancs, platja de la Pineda, platja dels Capellans, cala Fonda, platja de la Punta d’en Guineu, platja de la Pallisseta i platja de Cunit.
     
  • Barcelona: platja de Cubelles, platja Prat de Vilanova, platja de Gavà, platja de Cavalló, platja de la Murtra, platja de Sant Pol de Mar, platja El Morer i platja dels Pins.
     
  • Girona: delta de la Tordera, platja de Fenals, platja de Lloret de Mar, platja de Sant Pol i platja de l'Estartit.

"Tan sols amb una reducció moderada de les emissions de gasos d’efecte hivernacle es podria evitar el 40 % del retrocés de les platges d’arreu del món", assenyala Greenpeace. Per a això, el grup ecologista insta a reemplaçar els combustibles fòssils, renaturalitzar la costa i restaurar els trams afectats, evitar construir en zones afectades i posar fre a la "turistificació" de la costa regulant i erradicant l'oferta.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!