El 2023 va ser un bon any per a l'energia eòlica a Europa: per primera vegada, la UE va quantificar una producció d'electricitat mitjançant generadors eòlics més gran que la que es va aconseguir mitjançant centrals de gas.

Energia eolica / Pexels
 

Percentatges

Durant el passat exercici, el 18% de l'energia elèctrica que es va produir a Europa es va obtenir gràcies al treball|feina de generadors eòlics i el 17%, gràcies a centrals de gas. El total d'electricitat produïda amb mitjans renovables va ser del 44%.

El gas i el carbó, a la baixa

Els descensos registrats en els percentatges d'electricitat produïda amb carbó i gas van ser, respectivament del 26% i del 15%, una cosa que es va relacionar tant amb l'augment de l'ús de renovables com amb la disminució de la demanda d'electricitat en el conjunt del territori comunitari. En paral·lel, l'electricitat generada en parcs eòlics i solars va créixer en un 27%. Amb tot, des d'Espanya pot ser que acabem alterant els números a partir de 2035 perquè, quan es tanquin les centrals nuclears, només quedarà una alternativa per disposar de la potència de suport|respatller que el sistema energètic necessita: construir més centrals de gas i cobrir amb la seva producció part del forat que deixarà l'apagada nuclear.