A la localitat de Requena –a l’interior de València– se senten prou orgullosos dels seus embotits, entre els quals el xoriç ocupa un lloc preeminent. No els ha agradat però, que una web oficial de la Generalitat de Catalunya inclogui aquesta especialitat en una selecció dels millors embotits de l’àmbit dels Països catalans, situant-lo al costat de la llonganissa de Vic i la sobrassada de Mallorca i que en tot cas, actualment està fora de servei. Així mateix en l'esmentada web també hi hauria una referència als vins de la DO Utiel en el mateix apartat de productes dels Països Catalans que tampoc els ha agradat.

La queixa va ser formalitzada per l'ajuntament de Requena divendres passat, quan es va remetre un escrit a la Generalitat de Catalunya exigint "la immediata rectificació de l'error comès" en referència al "suposat origen o caràcter català" dels embotits, ja que a parer seu es tractaria d'una "apropiació indeguda del patrimoni vitivinícola i gastronòmic local i comarcal, que no té cap relació amb Catalunya”, considerant a més com a "fictici territori" els Països Catalans.

"Xoriços n'hi ha a tot arreu"

Ara, la protesta ha arribat a les més altes instàncies del País Valencià, és a dir, al president de la Generalitat, Ximo Puig, que aquest dijous ha volgut defensar la valencianitat dels embotits de Requena i afegir, per a qui ho vulgui entendre, que “de xoriços n'hi ha a tot arreu".

En declaracions als mitjans, ha assenyalat que és "ridícul” el fet de consignar les embotits de Requena dins la producció dels Països Catalans, per reiterar que des del Consell –el Govern valencià– defensen la Denominació d'Origen Utiel-Requena. En tot cas, Puig ha reclamat serietat respecte a aquesta qüestió i ha volgut tancar la polèmica assegurant que no té cap intenció de “llançar l'exèrcit valencià cap a Catalunya. Siguem seriosos i deixem de fer el ridícul".

Això sí, com que Requena forma part de la Denominació d’Origen Cava, ha volgut aprofitar la situació per recordar que, al seu parer, és en aquesta regió on es fa “el millor cava d'Espanya”.