Xavier Novell, qui fou bisbe de Solsona, i la psicòloga i escriptora Sílvia Caballol, van contraure matrimoni per l'església fa pocs dies. L'emèrit nostrat va rebre, per part del sant pare, la secularització i va poder casar-se amb la seva actual parella, amb qui ja estava casat pel civil i amb qui tenen unes bessones de pocs menys de dos anys. Caballol, de Súria, va enregistrar aquesta setmana una entrevista amb Ricard Ustrell, el periodista que presenta el Matí de Catalunya Ràdio i el programa Col·lapse, de les nits de dissabte a Televisió de Catalunya. 

Asseguts cara a cara, l'escriptora, famosa ara després de saber-se que era la parella que va fer canviar de feina al bisbe Novell, trenca el silenci en una entrevista per explicar com ha viscut aquests anys al focus i el trànsit del seu marit, de ser un alt càrrec de l'església a un civil creient més. 

"Càstig exemplar"

Però l'entrevista, fins i tot abans que s'emeti, ja ha tingut repercussions. I negatives. Segons ha explicat ella mateixa, un alt mandatari de l'església de l'Estat ha enviat un correu electrònic a Novell amenaçant-lo i demanant que mantingués la "discreció" que havien pactat. Una discreció, alhora, que Caballol, assegura no haver promès a ningú. I el correu, segons ella, acaba amb una amenaça directa: el càstig serà exemplar. Sense saber-se encara el contingut de l'entrevista o què explicarà Caballol a Ustrell —Novell no va participar del rodatge—, l'entrevista ja fa por a l'Església catòlica. "Jo tiraré endavant amb l'entrevista", assegura Caballol. "Si algú també vol fer declaracions, que les faci". "Les amenaces, amb mi, no són una bona opció", assegura l'esposa del bisbe emèrit. I rebla: "Són aquest tipus d'actituds les que fan mal a l'Església".

Després de casar-se, la psicòloga i escriptora va penjar una publicació a Instagram on assegurava que poder-se arribar a casar, i aconseguir la secularització des de Roma, per part del papa Francesc, "havia estat un llarg camí, però hem pogut regularitzar la nostra situació canònica: casar-nos com desitjàvem i poder tornar a rebre la comunió". "Molts haurien preferit ocultar aquesta informació, però sempre he cregut que si hom està convençut d'allò que fa i sent, cal apostar per la naturalitat, la normalitat, la transparència, anar de cara, sense deixar marge a l'especulació, i caminar sota la llum", va afegir. Després de saber-se que s'havien casat per l'Església, com ja havien fet civilment, van tornar a posar-se a l'ull de l'huracà, i el poder eclesiàstic no s'ha quedat de mans creuades. Amenaça per correu a Xavier Novell amb un "càstig exemplar".

L'entrevista, dissabte a TV3

L'entrevista, gravada, s'emetrà aquest dissabte a la nit al programa Col·lpase de TV3. Des de les deu, també amb entrevistes a Xevi Verdaguer, el pare Apeles i un habitual del programa, Albert Pla. L'entrevista exclusiva serà comentada al mateix programa pel company d'EN Blau, Dario Porras i els periodistes Samantha Villar i Alejandra Palés.