endesa cop25

La vulnerabilitat climàtica motivada pels fenòmens extrems causats pel canvi climàtic no sols afecta als països pobres com Myanmar o Haití, sinó que també els més desenvolupats, com el Japó, Alemanya o el Canadà se situen entre els territoris que ha sofert majors impactes, segons adverteix l'observatori German Watch en el seu 'Índex de vulnerabilitat climàtica'.

L'estudi, que s'ha presentat aquest dimecres en el marc de la XXV Conferència de les Parts de Canvi Climàtic de l'ONU, situa a Espanya en el lloc número 38 de vulnerabilitat en 2018, per la qual cosa el risc ha pujat nou punts en només un any, ja que l'exercici anterior estava en el lloc 49, a conseqüència de les fortes tempestes i les onades de calor del 2018.

Si es calcula el risc en el període de 20 anys de 1998 a 2017 Espanya se situa en el lloc 34 i en el 29 si s'estimen les dades des de 1999 a 2018, la qual cosa confirma que la vulnerabilitat pels impactes climàtics augmenta. "Les coses estan empitjorant clarament", ha assenyalat durant la presentació Mark Winges, de German Watch, que ha afegit que els països "més poderosos i desenvolupats també estan sofrint els impactes del canvi climàtic".

Índex de Risc Climàtic

L''Índex de Risc Climàtic 2020' classifica als països segons la seva vulnerabilitat davant els esdeveniments climàtics extrems i assenyala que durant 2018 el Japó va ser el país més afectat: gairebé 1.300 persones van morir per causa del clima extrem aquest any i els danys van superar els 35.800 milions de dòlars. Al Japó li segueixen en el rànquing Filipines, en tercer lloc, Alemanya i en cinquena posició la l'Índia, que van sofrir danys per pluges torrencials i en setè i vuitè lloc figuren Kenya i Uganda.

En concret, el document precisa que el Japó i Alemanya van sofrir per les onades de calor i la sequera, Filipines, en el lloc 2, pels ciclons tropicals i que en total en els últims 20 anys prop de 50.000 persones han mort com a resultat de 12.000 esdeveniments extrems que han causat 3,5 bilions de dòlars en pèrdues. Precisament són les onades de calor, les sequeres i les inundacions les que afecten els països més pobres, que també afecten els més desenvolupats.

Països més afectats

Així, set dels vuit països més afectats entre 1999 i 2018 eren països en desenvolupament amb baixes o mitges rendes per càpita i al llarg d'aquests 20 anys, els més afectats són Puerto Rico, Myanmar i Haití. Winges ha afegit també que Alemanya i el Canadà estan entre els més afectats. "Els pitjors impactes no sols afecten els països en desenvolupament", ha insistit. L'estudi alerta de l'augment dels danys que provoquen les onades de calor que els científics han descobert estan empitjorant a causa del canvi climàtic.

Els representants de German Watch que han llançat l'informe en la COP25 exigeixen als Estats que durant aquesta Cimera aconsegueixin acords per a donar suport amb finançament als països en desenvolupament que més estan sofrint els impactes d'un canvi climàtic que han provocat els països més desenvolupats, perquè els més pobres no hagin d'estar a costa dels préstecs per a pal·liar els danys, alguna cosa que els mantindria en un endeutament excessiu que afecta a les seves economies.

No obstant això, alerten que malgrat aquesta necessitat no hi ha, i ho reclamen, un mecanisme específic per a compensar els danys per les pèrdues de terra, de la cultura i de les vides humanes i denuncien la falta de voluntat dels països industrialitzats que s'han negat a negociar aquestes qüestions.

Per això, destaquen que en la COP25 és la primera vegada que es parlarà en l'agenda de suport financer, per la qual cosa consideren la cita de "màxima importància" per a aconseguir una ajuda real als quals més sofreixen.

En concret, Laura Schaeffer, coautora de l'informe, ha postil·lat que "tots els països i totes les regions, els desenvolupats i els que estan en desenvolupament van sofrir els impactes del canvi climàtic" en major o menor mesura perquè els riscos climàtics van incrementar també a tot el món.

Per això, evitar aquests "irreversibles danys" reclamen el "necessari finançament" que pal·liï les perdudes econòmiques i les no econòmiques i la COP25 ha de centrar-se en això i fer "nous passos". "Els informes econòmics fins ara han subestimat les conseqüències", considera.

"La Cimera del Clima necessita resultats en una decisió regular de determinar el suport als països més vulnerables de futurs danys. La COP25 ha de fer els passos necessaris per a generar els recursos suficients per a cobrir aquestes necessitats. La implantació de l'adaptació al canvi climàtic ha de ser reforçada també", ha sentenciat.

Per part seva, en la roda de premsa, el representant de Filipines Renato Redentor ha qualificat de "simplement inacceptable" que aquells que tenen menor responsabilitat en aquesta crisi siguin els que més sofreixen aquesta "crisi humanitària" creada pels quals estan "al capdavant".

No obstant això, ha defensat que el seu país no està només per a buscar solucions al canvi climàtic per a "sobreviure". Al seu judici, l'acció climàtica serà important perquè això "no és un simple episodi d'esdeveniments extrems, sinó que impacta a tothom, a l'economia, a l'índex de creixement humà i a la justícia social. "Tot això està darrere d'aquesta crisi climàtica", ha manifestat el filipí que adverteix que "la COP a Madrid no pot fallar" en els aspectes de negociació, finançament a països en desenvolupament i millora de la resiliència davant els impactes.

"El que ha passat és reflex del que pot continuar passant en el futur amb major intensitat si no es prenen mesures", ha alertat.