Quan falten menys de deu dies perquè entri en vigor la Llei de l'Eutanàsia arreu de l'Estat espanyol, els bisbes de Catalunya han emès un comunicat refermant la posició de l'Església catòlica sobre el tema, "des de la convicció que la vida és un do de Déu que cal respectar".

Per això, demanen "la promoció de les cures pal·liatives i el desplegament efectiu de la llei de dependència, donant realment cobertura a les necessitats dels malalts i les seves famílies", i proposen que les persones amb les mateixes creences signin un Document de Voluntats Anticipades on poden rebutjar tant l’eutanàsia com a les accions destinades a perllongar el procés de mort.

El Document de Voluntats Anticipades

En el comunicat, remarquen que, davant les situacions de patiment i de final de la vida," és clau l’atenció integral, abordant patiment físic, psicològic, espiritual i social, i no perllongant la vida per tots els mitjans possibles". Reivindiquen, doncs, altres solucions allunyades de la mort "directa i intencional" que no són considerades eutanàsia, com la sedació a mitigar el dolor i la retirada o no aplicació de tractaments desproporcionats, inadequats o fútils.

"És desitjable reflexionar-ne des dels mateixos valors i creences, i deixar-ne constància per escrit en el Document de Voluntats Anticipades, on es pot especificar tant el rebuig a l’eutanàsia com a les accions destinades a perllongar el procés de mort", expliquen. Les mateixes parròquies facilitaran pròximament aquest document que permetrà deixar per escrit les preferències. "Altrament, recomanem als professionals sanitaris que es plantegin el seu dret d’objecció de consciència davant d’aquesta llei", conclouen.

 

La Llei espanyola de l'Eutanàsia

El 18 de març d'aquest any, el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei Orgànica 3/2021 de regulació de l’eutanàsia. A partir del pròxim 25 de juny, quan entri en vigor, podran demanar l'ajuda necessària les persones majors de 18 anys que tinguin la nacionalitat espanyola o visquin a l'estat espanyol de manera legal i que compleixin els següents requisits:

  • Poder expressar lliurement i per escrit la seva voluntat de rebre una mort assistida.
  • Tenir una "malaltia greu, crònica i invalidant" o una "malaltia greu i incurable" que provoquin un patiment físic o psíquic constant i intolerable.

Les persones que compleixin els requisits hauran de formular dues sol·licituds de manera voluntària i per escrit, deixant una separació d'almenys 15 dies naturals entre totes dues sol·licituds. El metge responsable podrà accelerar els tràmits si considera que hi ha un risc imminent que el pacient perdi les facultats per manifestar-se.

 

Imatge principal: El bisbe auxiliar de Barcelona, Sergi Gordo, juntament amb altres mossens davant de la cripta on reposa Antoni Gaudí. / ACN