Un més i mig després d'entrar en erupció, la violència del volcà de Cumbre Vieja (La Palma) no deixa d'escalar. En les darreres hores el con del volcà ha col·lapsat sobre si mateix obrint un nou escenari tant en l'evolució de l'erupció, com en la modificació de l'orografia de l'illa. 

Cap a les 20 hores (hora peninsular), el con del volcà s'enfonsava sobre si mateix, obrint una gran ferida a la façana de Cumbre Vieja de la que ha sortit una columna de lava de més 600 metres. Com una mànega amb gran pressió el volcà no només ha expulsat lava més de mig quilòmetre cap al cel, sinó que ha alimentat amb nou material les diverses colades que s'estenen per l'illa. 

El col·lapse del con no presagia ni el final de l'erupció, ni la reducció de l'activitat del volcà. Més aviat el contraria. En les darreres hores el volcà ha estat especialment actiu. La deformació del sòl que preocupa els experts podria anticipar un augment del canal de lava o l'obertura o el tancament d'algun punt d'emissió, sempre dins de la zona d'exclusió, segons informa Efe. 

Tot i la gran quantitat de lava que s'està bolcant a la superfície de l’illa les colades no han augmentat la velocitat amb la qual avancen, per ara. Segons l'últim càlcul del sistema europeu de satèl·lits Copernicus, són 908,2 les hectàrees arrasades i 2.162 les edificacions destruïdes, a més de 124 possiblement afectades.

Terratrèmol de magnitud 4,8 

La xarxa de vigilància volcànica de seguiment 24 hores de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) ha registrat aquesta tarda a l'illa de La Palma un terratrèmol de magnitud 4,8 (mbLg) que ha estat sentit, fins i tot, a nombrosos nuclis de Tenerife, La Gomera i El Hierro, segons recull Europa Press. 

El sisme va tenir lloc abans del col·lapse del con del volcà. El nucli es troba sota del municipi de Villa de Mazo, a una profunditat de 34 quilòmetres. A Tenerife ha estat sentit a Arafo, Santiago del Teide, Buenavista del Nord, Els Realejos, La Llacuna, Güímar, Icod dels Vins, El Rosari, Santa Creu, L'Orotava, Santa Úrsula, Candelaria, Sant Miquel d'Abona, Garachico, Port de la Creu, Adeje i Tacoronte.

El tremolor també s'ha deixat sentir a Frontera, El Pinar i Valverde, El Hierro, i a Hermigua, Sant Sebastià i Valle Gran Rey, a l'illa de La Gomera.

 

Imatge principal: Con del volcà de Cumbre Vieja després de col·lapsar / Efe