"Impressionant". Així descriu l'Institut Volcànologic de Canàries (Involcan) a través de Twitter un dels desbordaments de la lava que va tenir lloc ahir a la tarda, per la gran velocitat del magma que escopia el Cumbre Vieja en aquell moment. Els serveis d'emergència continuen pendents de les últimes efusions del volcà a La Palma, que els geòlegs han arribat a qualificar en alguns moments determinats d'autèntics tsunamis de lava. 

Segons l'últim informe de situació del Departament de Seguretat Nacional (DSN), assenyala que l'erupció continua comportant-se com un mecanisme estrombolià: amb fases d'explosivitat i efusives. Ara mateix, hi ha dues grans colades principals. La primigènia, que ara mateix té poca aportació, compta amb tres braços diferents: dos al sud de la muntanya de Todoque, un dels quals ha format el delta de lava en caure sobre l'aigua de l'oceà, i un tercer situat per damunt de la muntanya. 

300 persones desallotjades 

Mentre que aquesta és poc rellevant en el context actual, la segona colada és la que preocupa més a autoritats i investigadors. Situada al nord de la colada primigènia, es mou en direcció nord-est amb dos apèndixs. El primer presenta una alta intensitat i un ampli recorregut, l'altra és el que ha travessat en les últimes hores en diagonal el polígon industrial al barri de La Laguna.

Per aquest motiu, es van haver de desallotjar 300 persones, fet que eleva el nombre total de des que va començar l'erupció el passat diumenge 19 de setembre fins als 6.800 afectats, segons l'Institut Geogràfic Nacional que recull en el seu informe dades del Govern de Canàries i el Cabildo de La Palma. 

Tornada a les escoles 

Tot i que s'ha detectat un increment de la sismicitat durant aquesta matinada, amb 24 terratrèmols, un dels quals de 4,5 graus, replicant al més important registrat fins ara, de moment "no s'està registrant una sismicitat superficial significativa".

Els centres escolars van tornant lentament a la normalitat. La conselleria d'Educació de la regió ha anunciat que el proper dilluns 18 d'octubre es reprendran les classes als centres educatius dels municipis de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte, una mesura que afectarà 4.606 alumnes i 538 docents. 

Per altra banda, segons l'última actualització de dades de Copernicus, el programa d'observació de la Unió Europea, la lava ha afectat ja 656 hectàrees i en el seu recorregut pel territori ha destrossat fins a 1.458 edificacions