endesa cop25

Viure sense plàstics és difícil. Des de les bosses i guants al supermercat, fins als gots d’un sol ús o les palletes. Tot plegat fa pensar si és possible viure sense plàstic. Vivim en una situació d’emergència climàtica i és a les nostres mans frenar-ho. Cada vegada més, ens esforcem per eliminar el plàstic de les nostres llars: als lavabos, a la cuina, al jardí, i fins i tot, en els animals de companyia. Reduir el consum de plàstic no només és beneficiós pel medi ambient sinó també per la nostra butxaca. Segons el portal britànic Friends of the Earthnomés el 9% dels plàstics usats s’han reciclat

Des de la xarxa internacional d'organitzacions mediambientals han demanat consells a la bloguera britànica Wendy Graham per tal de trobar algunes solucions pràctiques. Ella detalla que és gairebé impossible no platejar-se comprar sabó per rentar els plats. Però els plats es poden rentar o bé manualment o bé al rentaplats. Si ens decantem per la primera opció, comenta que una de les maneres més senzilles és anar reomplint l’envàs inicial de sabó a les diferents botigues que venen a granel aquest tipus de productes. I és que comprar a granel no és nou. No és estrany veure botigues que permeten comprar pasta a pes, arròs, llegums i fruits secs. Aquest és un dels altres consells per tal de reduir el plàstic i comprar-ho directament a les botigues i sense envàs per, posteriorment, emmagatzemar-ho en pots o carmanyoles. Igual que podem comprar menjar, també s'hi poden trobar productes de neteja sota aquest concepte.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Zero Waste Collective™ (@zero.waste.collective) on

Els plats, però, no es poden netejar només amb sabó. Calen unes esponges o bé fregalls perquè quedi net. Per aquest motiu Graham recomana raspalls de fusta que, segons diu, són una bona alternativa als de plàstic. N’hi ha, segons exposa, que se'ls pot canviar el capçal. Tot i això, si el que ens agrada són les esponges, des Friends of the Earth recorden que hi ha diverses esponges sense plàstic.

A més a més, per eliminar completament el plàstic de la cuina, també es recomana fer servir utensilis de fusta, per exemple, i deixar de banda els que contenen plàstic, que es fan malbé abans.

Reduir el plàstic al lavabo

Però quan pensem a reduir els plàstics de la nostra llar, si hi ha un lloc on se’ns fa especialment difícil fer-ho per la quantitat de productes envasats és el bany. Friends of the Earth dona alguns consells a la seva web. Per exemple, pel que fa als bastonets per a les orelles, suggereix fer-ne servir de biodegradables de cotó.

I el sabó de la dutxa i les mans? El que precisament tenen en comú són els envasos de plàstic. Els usuaris de la web consultats a través de Facebook han respost que la millor manera per reduir-ne el plàstic és deixant de banda el sabó líquid i passar-se a les barres de sabó o pastilles. A més de la reducció del plàstic, asseguren que porten menys aigua que els sabons líquids i que, per tant, duren més i contribueix a l’estalvi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by THE EARTH SHOP 🌍 / 100% Vegan (@theearthshopuk) on

Però també es pot reduir el consum de plàstic amb els rotllos de paper. Alguns supermercats posen a disposició dels clients "paper eco" però ve recobert amb plàstic d’un sol ús. Des del portal britànic recomanen comprar o bé els rotllos més grans possibles o bé comprar-los de manera individual en un supermercat de confiança. I encara hi ha més opcions per reduir el plàstic també a l’hora de rentar-nos les dents. Hi ha raspalls de bambú que són biodegradables. Actualment, el mercat n’ofereix de diferents tipus. També n’hi ha de fusta, de la companyia alemanya Life Without Plastic.

És possible reduir el plàstic a les joguines?

Moltes de les joguines destinades als infants són de plàstic. Malgrat tot, cada vegada es poden trobar més joguines de fusta. Des de Friends of the Earth, recullen el cas de la Bettina, mare de dos fills, que explica la reducció de consum de plàstic no va produir-se per complet de la nit al dia. Recorda que aquesta tasca era més fàcil quan eren més petits perquè ara que són més grans també volen jugar amb els Playmobil i Lego.

Així, assegura que ha instaurat una nova norma a casa: no comprar més joguines noves de plàstic. Per aquesta raó, des del portal britànic recomanen adquirir joguines de segona mà.

playmobil unsplash

Unsplash

A més a més, en lloc de comprar retoladors intenta que els nens pintin i dibuixin amb llapis de fusta, que assenyala que no contenen plàstic.

Per altra banda, per Nadal, amb la família estan intentant fer regals basats en experiències i no pas en coses materials. Per exemple, una entrada al teatre o un espectacle.

Reduir el plàstic al jardí

La periodista britànica Alys Fowler a través del portal britànic Friends of the Earth recomana fer servir testos biodegradables per a les plantes en lloc de fer-les servir de plàstic. Perquè, a més a més, quan es fan malbé al cap d’uns anys poden fer-se servir com a compost.

Una altra opció que recomana, en el cas que no es puguin fer servir testos biodegradables, és la de reutilitzar els plàstics que s’hagin pogut fer servir a la cuina, com per exemple, recipients de iogurt o altres envasos.

jardi unsplash

Unsplash

Segons exposa Fowler val la pena intentar reduir el plàstic dels testos perquè són difícils de reciclar. Ressalta també que per tenir un bon jardí cal tenir una bona terra també. D’aquesta manera, recomana fer compost casolà per cuidar-lo. El compost, segons explica a través de Friends of the Earth, evita que el material biodegradable i orgànic acabi a l’abocador.

Per altra banda, també recomana no fer servir pesticides per a les plantes del jardí ni productes químics.