La Viquipèdia ha superat les 40.000 biografies de dones registrades al portal, assolint d'aquesta manera el repte del projecte impulsat pel Dia Internacional de la Dona, el passat 8 de març. En menys d'un mes, l'enciclopèdia lliure ha complert amb l'objectiu fixat, després que el 5 d'abril es posés fi a la iniciativa amb un total de 40.013 biografies de dones. En total, s'han incorporat prop de 530 noves entrades en aquest període, segons ha informat Amical Wikimedia aquest dissabte en un comunicat.

El projecte, que ha estat impulsat per Viquidones i Amical Wikimedia, ha comptat amb la participació de més de 30 viquipedistes. Pel que fa a l'entrada número 40.000, l'encarregada de registrar-la ha estat l'editora i activista catalana Míriam Pey. "Ara mateix, el 21% de biografies de l'enciclopèdia són sobre dones. El 0,22% són sobre persones no binàries", ha informat Viquipèdia a través de les xarxes socials, on ha agraït "l'esforç comunitari".

El projecte del 8-M

En el marc de la commemoració del dia internacional de la dona, la Viquipèdia es va marcar el repte d'arribar a les 40.000 biografies de dones. El projecte es va plantejar quan hi havia 39.485 amb l'objectiu contribuir a disminuir el biaix de gènere existent a l'enciclopèdia lliure. "Viquidones és un viquiprojecte amb l'objectiu de corregir la subrepresentació de les dones a la Viquipèdia a nivell de continguts, de participació i de perspectiva. Amb aquest concurs es vol reduir el biaix de gènere present als continguts de la Viquipèdia marcant les 40.000 biografies com a objectiu començant el divendres 8 de març", van explicar. 

Així, en forma de concurs, van plantejar aquesta iniciativa, facilitant recursos als usuaris per crear noves biografies de dones. A tall d'exemple, van compartir llistats de dones de l'àmbit catalanoparlant que tenien entrades a les viquipèdies en castellà o anglès però no en la versió catalana, o bé dones d'arreu del món que tenien articles en més de cinc idiomes. Els dos guanyadors del concurs són els participants que han aconseguit més punts, a través de la creació de nous articles i l'aportació a d'altres de ja existent, i, com a recompensa, rebran un obsequi de l'Amical.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!