Ser dona a Barcelona, només pel fet de ser-ho, porta un risc afegit. La capital catalana es troba entre les ciutats de l’Estat espanyol on més han crescut les agressions sexuals amb penetració, en concret, es van disparar un 50% més durant el 2023, segons recull el Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior. L’any passat es van produir 442 violacions, 150 més que en el 2022. Però les xifres demostren que aquest tipus de delictes va cada cop a més, i les xifres de cada any superen les dels anteriors Les dades fan por, i aquesta és una sensació generalitzada, perquè la violència sobre les dones és un dels fenòmens d’inseguretat més preocupants a tot l’Estat espanyol, que registra un augment generalitzat de les violacions, segons les dades registrades pels cossos policials. 

Segons les dades registrades (sense comptar les agressions que no es denuncien i que, per tant, no es poden comptar) a Catalunya es van produir 1.588 agressions sexuals amb penetració en el 2023, el que suposa un increment del 34% respecte al 2022 (1.184). En l'àmbit de la província de Barcelona, les xifres registren 1.178 casos (per 846 en 2022, el que suposa un increment del 39,2%), mentre que la pujada més espectacular es dona a Barcelona ciutat, on l’increment ha estat del 50,9%, passant de les 293 violacions del 2022 a les 442 del 2023, segons publica El Periódico. Els Mossos denuncien que a la majoria dels agressors sexuals formen part de l'entorn proper de la víctima i asseguren que l'increment de les estadístiques d'aquest tipus de violència sexual està relacionat amb un augment de les denúncies. 

Augmenten les agressions a adolescents i les grupals

Les agressions també han augmentat segons els col·lectius. En aquest sentit, cal recordar que segons dades recopilades pel Consell General del Poder Judicial i pel Ministeri de l’Interior, les xifres de violacions podrien ser molt superiors, donat que, segons la darrera macroenquesta de Violència contra la dona, només el 8% de les agressions acaben convertint-se en una denúncia, i en el cas de les nenes i adolescents, aquest problema encara s’agreuja més. Segons va fer públic l’ONG Save The Children, en el 2022 es van interposar a Espanya 18.731 denúncies per violència sexual i quasi la meitat (45%) tenien com a víctima a una persona menor de 18 anys, de les que, el 82%, eren nenes o adolescents.

A més, l’impacte de la pornografia entre els joves també s’explica com una de les causes que pot explicar que en cinc anys s'ha disparat el nombre d'agressions sexuals múltiples, comeses per més d'una persona (un 64%). Cenyint-se a la infància i l'adolescència, el perfil de la víctima és el d'una nena d'edat mitjana de 15 anys els agressors dels quals tenen una edat similar, es coneixen amb anterioritat i el delicte se sol cometre amb penetració i violència. Save the Children recorda que en la violència sexual entre iguals, la llar és l'escenari més freqüent i que l'oci nocturn també té una gran rellevància en aquesta violència.

Més agressions contra les persones trans

Un altre dels col·lectius que està patint especialment les agressions són les persones trans. Segons ha denunciat l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia, l’odi contra les persones trans s’ha agreujat des que es va aprovar l'anomenada llei trans, ara fa un any. L'entitat va fer diumenge un manifest coincidint amb el dia de la visibilitat d'aquest col·lectiu. En el comunicat exposen que les persones trans continuen el dia d'avui en el focus de les agressions LGTBI-fòbiques. De fet, una de cada quatre incidències per discriminació o violència que rep l'observatori són d'origen transfòbic. Expliquen que lluny de millorar, la situació a peu de carrer continua igual o fins i tot podria haver empitjorat des de l'aprovació de la llei.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!