Ja fa gairebé cinc mesos que els científics van donar per finalitzada l’erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma, però això no significa que el volcà s’hagi apagat. En el seu moment, aquest fenomen va eclipsar tota l’agenda mediàtica durant setmanes i ara, un cop ha acabat l’erupció, les càmeres ja apunten cap a una altra direcció.  En quin punt es troba ara mateix el Cumbre Vieja i els habitants de La Palma?

 

El volcà encara està roent. Les darreres dades de l’Institut Vulcanològic de les Canàries confirmen que al cràter encara hi queden molts punts d’incandescència de més de 1.000 graus centígrads. És per això que encara hi ha molts experts que estudien de ben a prop com evoluciona aquesta fase posteurpció, tot i que afirmen que "és normal" que encara hi hagi valors tan alts perquè hi ha un volum de material magmàtic "enorme" que se segueix refredant. També cal tenir en compte que el volcà està recobert d'una capa que actua com un aïllant tèrmic, per la qual cosa pronostiquen que trigarà anys a baixar de temperatura.

A banda, el Cumbre Vieja encara expulsa altes emissions de diòxid de carboni, que produeixen un canvi en la densitat de l’aire. Ara mateix hi ha zones on s’ha prohibit el pas perquè hi ha punts perillosos pels gasos i des de l’Institut Vulcanològic de les Canàries no hi ha cap previsió de quan poden remetre les emissions.

Es dispara el turisme

Ara que el volcà ja ha deixat d’erupcionar s’ha disparat el turisme a l’illa i a les Canàries en general. L’afluència de visitants estrangers ja se situa per sobre del milió de persones al mes, unes dades molt per sobre de les expectatives i de les xifres els darrers anys. Les previsions apunten que les illes arribaran els mesos vinents als deu milions de turistes. Això també és degut a les noves connexions marítimes i aèries que faciliten l’arribada de turistes al Cumbre Vieja.