Diverses desenes de persones s'han concentrat als carrers de Falcon Heights (Minesota, EUA) per protestar per la mort del jove negre Philando Castile en mans de la Policia, en un nou episodi de la tensa relació existent entre les forces de seguretat i les minories al país. Va ser la mateixa Policia la que va confirmar que dos agents van estar involucrats en el tiroteig, mentre que la mare del mort, Valerie Castile, va informar de la seva mort als mitjans locals.

El detonador de les protestes hauria estat un vídeo que la xicota de Castile, Diamond Reynolds, va penjar a les xarxes socials i en el qual apareix ella mateixa asseguda al seient del copilot d'un vehicle al costat del seu xicot, encara viu en el seient del conductor i amb una samarreta blanca tacada de sang.

En el vídeo, Reynolds explica que Castile, de 32 anys, estava buscant la seva cartera per mostrar un document identificatiu a l'agent i que el va avisar que tenia una arma de foc perquè tenia llicència per tenir-la, davant de la qual cosa el policia li va ordenar que s'emportés les mans al capdavant. Llavors, segons la versió de la xicota del mort, l'agent li va disparar "quatre o cinc vegades".

Les imatges mostren les mans d'un agent, visiblement nerviós, apuntant amb una pistola Castile, que roman a l'interior del vehicle en silenci, amb el cinturó de seguretat posat i amb el tors vençut cap enrere.

Un altre succés a Louisianaa

Aquest succés va tenir lloc el mateix dia en què el Govern dels EUA va anunciar que investigarà la mort d'Alton Sterling, un home negre de 37 anys, que va morir dimarts a Baton Rouge (Louisianaa) després d'un aldarull amb dos policies blancs, un incident que va ser gravat en vídeo i que ha provocat nombroses protestes.

La divisió de drets civils del Departament de Justícia, encarregada d'investigar crims racials, i el Buró Federal d'Investigació (FBI) dirigiran la indagació, va anunciar en una roda de premsa el governador de Louisianaa, el demòcrata John Bel Edwards.

"Tinc preocupacions molt serioses, el vídeo és inquietant com menys", va ressaltar el governador amb referència a les imatges gravades amb un telèfon mòbil, en les quals es veu un dels agents treure el que sembla ser una pistola i col·locar-la al coll de Sterling, que roman immobilitzat a terra. En aquell moment del vídeo, la càmera s'aparta de l'escena, se senten uns trets i una veu que crida: "Té una arma, una arma!.

El vídeo, difós a les xarxes socials, va provocar ahir a la nit nombroses protestes a Baton Rouge, capital de Louisianaa, on algunes persones van bloquejar el trànsit i d'altres van lluir pancartes i van cantar consignes com "Sense justícia, no hi ha pau" o "Les vides dels negres importen".

Els Estats Units han viscut diversos moments de tensió racial des de fa més d'un any, especialment després de la mort a Ferguson (Missouri) a l'agost es 2014 del jove negre desarmat Michael Brown en mans d'un agent blanc, que després va ser exonerat de tots els càrrecs.