En les darreres setmanes, la pel·lícula d’Alcarràs ens ha fet reflexionar i empatitzar amb la situació que viuen els qui treballen la terra al nostre país. El film ha aconseguit posar sobre la taula una qüestió que, tot i el gran impacte que pot tenir en el nostre dia a dia, els mitjans tracten en comptades ocasions: la davallada de la pagesia catalana. En els últims deu anys, Catalunya ha perdut 5.000 pagesos (dels 26.836 als 22.233), un 17% menys. Quins efectes tindrà això per a nosaltres?

 

Cada cop és més difícil viure de la terra: preus irrisoris pels abusos de les distribuïdores, jornades eternes i precàries i poques facilitats. Amb aquestes condicions, les noves generacions no volen agafar el relleu dels pagesos actuals i la professió va morint mentre agonitza. Només un 9% del total de treballadors del camp tenen menys de 40 anys, mentre el percentatge de majors de 65 és del 41%. Catalunya és un dels països del món amb menys terra cultivada per habitant, i la situació cada cop empitjora més. Si no valorem d’una vegada la nostra pagesia, ens convertim en un país menys autosuficient. Això fa que cada cop depenguem més de productes d’altres països i ens fa vulnerables com a consumidors, ja que, com hem vist en els darrers mesos amb la guerra entre Rússia i Ucraïna, ens posem en mans de la inestabilitat geopolítica que viu actualment al món. A més, les importacions contribueixen a l’emergència climàtica i a crear un sistema de consum insostenible. 

Una situació crítica

Per un quilo de pomes, l’agricultor rep 0,20 enfront de l'1,65 de preu en el supermercat. I així amb tot. Unió de Pagesos reclama un "preu just" per a les mercaderies agrícoles i adverteix els consumidors que cal mirar les etiquetes i fer un consum responsable, ja que la gran distribució i la gran agroindústria abusen de la posició de força a la cadena alimentària i són els responsables que el camp sovint no pugui cobrir costos ni guanyar-se la vida. Alguns supermercats imposen preus mínims en productes com la llet, el vi, l'oli, els cítrics, la fruita seca i dolça, l'arròs, la carn de vedella o el conill, fins a tal punt que els pagesos no poden gairebé cobrir els costos de producció mentre ells obtenen grans beneficis. 

pagesos
Una de les darreres manifestacions d'Unió de Pagesos - ACN

A més, enguany als agricultors se’ls afegeix l'increment de costos de producció a causa de la pujada del gasoil, els adobs i els productes fitosanitaris. És per això que des del sindicat reclamen "un laboratori de preus" que fixi el que cal pagar per cada producte i una llei que estableixi que els distribuïdors no poden comprar per sota d'aquest import.