Aquest matí el rei Felip VI, acompanyat del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i d'altres autoritats espanyoles han visitat la planta de Seat a Martorell.

L'acte ha transcorregut sense incidents, més enllà de la polèmica per la retirada d'alguns dels manifestants que han fet els Mossos una estona abans de l'arribada del monarca espanyol a Martorell.

Finalment els manifestants contraris a la monarquia, convocats per Assemblea i Òmnium, s'han pogut posar en una rotonda protegits per la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra. Tot i que lluny d'on s'ha celebrat l'acte, sí que han pogut cridar contra Felip VI quan el rei espanyol ha abandonat l'acte, amb la seva comitiva d'escortes en cotxe.

 

Un agent de la Brimo es quadra per saludar Felip VI

Ha estat en aquest moment que s'ha vist una imatge que portarà polèmica. Un agent de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, la unitat antiavalots de la policia catalana, es veu clarament com es quadra saludant el vehicle de Felip de Borbó.

Quan el cotxe reial, amb la bandera vermell carmesí de la Casa Reial al frontal, passa per davant de la furgoneta d'aquest equip d'antiavalots, un dels agents, ferm, saluda amb la mà a la gorra, com marca la llei, al vehicle que transporta el rei espanyol.

La imatge sobta. De tots els agents que hi ha a la zona, tal com es pot veure en un vídeo de ElNacional.cat, cap saluda al vehicle del rei Felip VI, ni els de la Brimo ni tampoc cap dels agents de seguretat ciutadana. Només un d'ells es quadra.

 

Felip VI Martorell Seat @CasaRealEl major Trapero saludant el rei d'Espanya a l'arribada a la Seat de Martorell / Casa Reial

Abans d'iniciar l'acte, quan Felip VI ha arribat a la planta de Seat, sí que ha rebut novetats, tal com marca el protocol, del màxim comandament del cos dels Mossos d'Esquadra. El major Trapero ha estat l'encarregat de saludar al fill de Joan Carles I.

La normativa de les salutacions dels Mossos

La llei 184/1995, de 13 de juny, dels Mossos d'Esquadra, que regula, entre altres coses, els uniformes, els distintius i les salutacions, explica, en el seu capítol 3, que els agents del cos dels Mossos d'Esquadra saludaran en senyal de "respecte, consideració, acatament o cortesia" i tenen el "deure", assegura llei, de saludar "els símbols de les institucions recollits a la Constitució espanyola i a l'Estatut d'autonomia de Catalunya".

La salutació al rei espanyol està prevista en la llei que regula aquest gest entre els funcionaris del cos dels Mossos d'Esquadra. Tot i això, està clar que la salutació no és casual. Tenint en compte que el policia que saluda a Felip VI en aquestes imatges està fent tasques de protecció perimetral, el cotxe passa per davant i no té contacte visual amb l'autoritat, tot fa pensar que es tracta només d'un gest simbòlic de reconeixement de l'autoritat reial. Els motius, de moment, només els sap aquest agent de la Brigada Mòbil dels Mossos.