L'Assemblea ha denunciat que els Mossos han decidit retirar de bon matí dues de les quatre pancartes contra Felip VI que penjaven en ponts propers a la Seat de Martorell, en una acció conjunta de l'ANC amb Òmnium Cultural. Des d'allà, la mateixa presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha reiterat que s'han trobat davant d'una anomalia que no responia a cap lògica: "En dos ponts, els operatius dels Mossos no han deixat penjar-les. No teníem cap resolució contrària que no podíem penjar pancartes, hem fet trucades i ara s'ha donat l'ordre a Mossos perquè ho permetin".

Les converses directes entre Paluzie i agents traslladats fins a les portes de la Seat s'han produït a quarts de nou del matí. Des de les xarxes socials, l'ANC ha publicat el moment. El lema de la pancarta que es podia veure des dels ponts de l'AP-7 i l'A-2 és: "Catalunya no té Rei" i una corona dibuixada de cap per avall.

elisenda paluzie mossos @assemblea rei martorell

Paluzie parlant amb agents de seguretat dels Mossos / Fotografia: @assemblea

Finalment, la mateixa Paluzie ha informat que els operatius de la policia catalana han deixat tornar-los a penjar ja que "la comunicació estava ben feta i no tenia cap resolució en contra". Els voluntaris de l'ANC han estat els encarregats de tornar-les a col·locar, sobretot en un dels ponts d'accés directe a la Seat: "Hi ha expressions que formen part de la llibertat d'expressió i els operatius d'ordre públic mai han d'anar en contra d'aquestes ni del dret a manifestació".

Des de comunicació dels Mossos, han confirmat a ElNacional.cat que s'han limitat a fer "les comprovacions corresponents de seguretat operativa perquè tot estigués correcte", però "en cap cas s'ha decidit retirar-les per una motivació o altra".

Per la seva banda, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha denunciat la visita de Felip VI a Catalunya: "Quina vergonya! Fora el Rei i la corrupció borbònica, que se'n vagin i no tornin mai més. Visca la terra i la llibertat". L'entitat s'ha sumat a les pancartes que llueixen des de Martorell i defineixen la visita del monarca com "el retorn a la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals". I afegeixen: "Ningú, i molt menys un Borbó, hereu del franquisme, ens prendrà la llibertat d'expressió ni el dret a protestar".

I els CDR?

Els manifestants s'han trobat barrat el pas als accessos de la planta Seat a Martorell. De moment, s'han aplegat grups residuals de CDR. Els del Baix Llobregat lideren aquesta protesta, tot i que també s'hi han sumat els d'altres municipis de Catalunya i col·lectius com la Intersindical, que recorden a Felip VI que l'1 d'octubre pretenia, amb les seves pressions, "acomiadar 15.000 treballadors per exercir el seu dret d'autodeterminació".

Des de la CUP han definit el Rei com "un senyor feudal que visita les seves terres" i lamenta que "vulguin fer creure que la fabricació de bateries per a cotxes està avalada pel Rei".

Fort dispositiu

Els furgons de Mossos i el control policial són presents a Martorell des de primera hora del matí. També la seguretat en el trasllat del president del govern Pedro Sánchez i Felip VI fins a la Seat s'ha reforçat. A tall d'exemple, onze vehicles completament escortats per la Brimo blinden el president a l'A-2 i han provocat cues de trànsit.