Quatre anys després, només un 22% de les víctimes dels atemptats del 17 d'agost a Barcelona i Cambrils han estat indemnitzades. Així ho denuncia la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (UAVAT), que lamenta que de les 345 persones reconegudes a la sentència, n'hi ha 248 de les quals no consta informació sobre si han estat o no indemnitzades. Aquest fet demostra l'"oblit" de les víctimes per part de les administracions, que suposa una "victimització secundària". 

Segons la presidenta de l'associació, Sara Bosch, es tracta d'una "negligència de base" i acusa les administracions competents d'abandonar les víctimes dels atemptats. En aquest cas, és el ministeri de l'Interior qui les ha d'indemnitzar.

90% de ferits 

En la vigília del quart aniversari dels atemptats, ahir la UAVAT va posar sobre la taula algunes de les dades que han extret de la sentència: al document consten un total de 345 persones reconegudes, de les quals el 60% tenen nacionalitat espanyola, mentre que la resta corresponen a persones d'origen estranger.

Tal com expliquen des de l'associació, el 90% de les persones que surten a la sentència són víctimes ferides, prop del 5% mortes, mentre que la xifra restant correspon a familiars d'aquestes. Al document consta que un 31% van presentar seqüeles físiques, i el 44% psicològiques. Segons l'entitat, un important nombre de víctimes que presentaven una o dues de les tipologies no han rebut cap mena d'indemnització.

"Indignats" per les víctimes sense localitzar 

Un dels grans problemes que dificulta el recompte és el fet de no saber en quina situació es troben les 248 persones que apareixen al document com a víctimes, sense detallar si han estat indemnitzades o no. Per això, els responsables de la UAVAT han urgit el Ministeri d'Interior perquè localitzi aquestes víctimes "amb noms i cognoms" per informar-los dels seus drets, de manera que, una vegada la sentència sigui ferma, puguin sol·licitar al més aviat possible el seu reconeixement com a víctimes del terrorisme.

No es tracta únicament de rebre una indemnització, han ressaltat des de l'entitat, sinó que les víctimes notin que l'administració els dona suport i que, més enllà de les ajudes econòmiques pels danys físics o psicològics soferts en els atemptats de fa quatre anys, puguin beneficiar-se d'altres prerrogatives que els corresponen per llei, com l'atenció psicològica o ajudes escolars i laborals.

"No és un llistat de noms, és un llistat de persones. Em sobresalta, m'indigna. Com és possible?", ha qüestionat Sara Bosch, que ha lamentat l'"eterna cançó" dels polítics, que sempre asseguren que estan "al costat de les víctimes" però que després es demostra que "no és veritat", com creu que ha passat amb el 17-A.

Oficina d'atenció 

Sobre la seva petició a la Generalitat perquè activi una oficina d'atenció a les víctimes del terrorisme, els responsables de la UAVAT han indicat que el Govern els contesta sempre que tenen raó, però que no és "fàcil". Per això, consideren que la seva entitat, que treballa gràcies a les subvencions de l'administració autonòmica, és un "embrió" fins a la creació d'aquesta oficina pública. 
 

A la imatge principal, una rosa en record de les víctimes de l'atemptat sobre el mural Miró de la Rambla / Sergi Alcàzar