Viatjar sola és una tendència a l'alça. De fet, algunes dades demostren que durant el 2009 només un 5% de les persones s’atrevien a viatjar soles. Ara ja és un 15%, i un 65% d’aquest percentatge són dones.

“A la gent li agrada viatjar sola perquè té més contacte amb els locals, hi ha més possibilitat de transformació”, exposa la professora i investigadora de la Facultat de Turisme i Direcció Hotelera Sant Ignasi de la Universitat Ramon Llull Daniela Freund. “Viatjar sola o en un grup reduït et fa més expert i experimentat”.

Freund també destaca que cada vegada preferim més escapades curtes i més sovint que no pas concentrar-les totes en un sol període. En el cas de les dones, però, la seguretat podria ser un dels elements que les podria frenar més. En aquest sentit, la investigadora recomana viatjar a llocs on es cuidi aquest aspecte.

Potser amb la voluntat de superar aquest obstacle, els darrers anys s’han posat de moda agències de viatges només per a dones, amb hotels per a dones. “Cal deixar molt clar que això no vol dir que l’assecador de cabells sigui de color rosa, no va per aquí”, remarca Freund. “Potser cuiden més la il·luminació o posen les habitacions més a prop de l’ascensor; en aquest sentit, cuiden més la seguretat”. Segons la investigadora, hi ha llocs més segurs que d'altres: “Depèn de la consciència, de com es miri el món; és un tema cultural”.

mapa pixabay

Però la dona viatja més sola que l’home? Freund detalla que, en general, les dones tenen més poder de decisió. “Fins i tot en una parella, les dones acostumen a triar el viatge en un 80%”, i afegeix que també “trien les excursions que es fan, què cal comprar i què no”. I això potser ens fa plantejar si les dones són més curioses que els homes. “Hi ha més curiositat, més ganes de fer viatges culturals”.

Precisament per això les agències de viatges especialitzades volen oferir trets distintius. Per què cal contractar un viatge a través d’una agència si ens ho podem organitzar nosaltres mateixos? “Les agències han d’afegir valor, han d’oferir alguna cosa que tu, sol o sola, no podries aconseguir; per exemple, ser expertes en un continent o un àmbit. Cal buscar la diferència”.

És el cas de Womderland, per exemple, una agència de viatges per a dones que ofereix la possibilitat de viatjar en grup o bé sola. A través d’un formulari, des de l’agència et poden fer un viatge a mida. En aquesta mateixa línia també hi ha Wom, que ofereix packs de viatges a Uganda, Sicília, el Japó o Països Baixos en diferents dates i en grup, per garantir l’experiència.

kayak pixabay

Quins són les millors destinacions per viatjar sola?

Segons el portal HostelWorld.com, els millors països i ciutats per viatjar sola, a banda dels ja esmentats, són: Tailàndia, Amsterdam, Cuba, Londres, Argentina, Sudàfrica, Bulgària, Copenhaguen, Sri Lanka, Macedònia, Portugal, Tanzània, Bucarest, Berlín i l’illa Gili Trawangan (Indonèsia).