67 administracions de Catalunya i Aragó s'han alineat per firmar una declaració institucional de suport a la candidatura dels Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona per a l'any 2030. El 10 de setembre, el Conselh Generau d'Aran esdevenia la primera institució a aprovar al seu ple, per unanimitat, el manifest favorable a la seva celebració. Aquest dimecres ha transcendit l'adhesió d'aquesta setantena d'administracions, que són principalment ajuntaments i diputacions.

Maria Vergés, síndica d'Aran, manifestava que el seu govern vol ser "una institució activa per a aconseguir la fita d'aquesta candidatura olímpica, conscients com som de l'impacte positiu que podria tenir per al territori la celebració d'un esdeveniment d'aquest tipus". Amb aquest objectiu, van enviar a diferents administracions públiques del Pirineu català i aragonès el text per tal que, si volien, s'adherissin i fessin "front conjunt" de suport als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030.

Paral·lelament, el Conselh Generau d'Aran ha remès també aquesta declaració a la Generalitat de Catalunya, el govern d'Aragó, el govern espanyol, el Comitè Olímpic Espanyol, el Comitè Olímpic Internacional, l'Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Saragossa, la Real Federació Espanyola d'Esports d'Hivern, la Real Federació Espanyola de Gel i el Consell Superior d'Esports.

Les administracions que han firmat el manifest

La llista d'institucions que s'han adherit a la declaració institucional en favor dels Jocs Olímpics d'Hivern la formen els ajuntaments d'Alins, Llimiana, Alàs i Cerc, Valls d'Aguilar, Biescas, Hoz de Jaca, Panticosa, Sabiñánigo, Yesero, Yebra de Basa, Aren, Benabarre, Benasque, Beranuy, Bisaurri, Bonansa, Campo, Capella, Castejón de Sòs, Castigaleu, Chía, Estopiñán del Castillo, Foradad del Tosacar, Graus, Isábena, Lascuarre, Lespaúles, Monesma y Cajigar, Perarrua, Puebla de Castro, Puente de Montañana, Santaliestra y San Quílez, Secastrilla, Seira, Sopeira, Tolva, Torre la Ribera, Valle de Bardají, Valle de Lierp, Viacamp y Litera, Villanova, Montanuy, Sesué, Sahún, Aínsa, Vielha e Mijaran, Naut Aran, Les, Bossòst, Es Bòrdes, Bausen, Vilamòs, Jaca, Aisa i Vilaller; les diputacions d'Osca i Saragossa; els consells comarcals de Ribagorza i Alto Gállego i les entitats municipals descentralitzades de Tredòs, Bagergue, Unha, Arties e Garòs, Arròs e Vila, Casau, Escunhau e Casarilh, Aubèrt, Betlan, Mont e Montcurbau.

Torra, Llach, Gabriel i Wagensberg, contra els Jocs d'Hivern

Justament aquest dimecres també coneixíem que el president Quim Torra, Lluís Llach, Anna Gabriel i Ruben Wagensberg han signat el manifest "Per un Pirineu viu, aturem els Jocs Olímpics d'Hivern".

El president Torra apunta en un comunicat que ha publicat la plataforma Stop JJOO que "és necessari que el Govern comenci a canviar les prioritats i sigui capaç de replantejar les apostes cap al turisme de masses, l'oci de gran format o les operacions desajustades a la voluntat popular, així com tenir en compte les necessitats reals de les comarques i no imposar una candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern Barcelona-Pirineus".

D'altra banda, Anna Gabriel creu que "al Pirineu, a Mallorca o Alacant és necessari un canvi de model socioeconòmic" i critica que "estan convertint els Països Catalans en un complex turístic i ja sabem que això per a les treballadores suposa més precarietat, més desigualtat i més destrucció del nostre entorn". Paral·lelament, el diputat d'ERC Ruben Wagensberg expressa que "els Jocs Olímpics d'Hivern són del tot incompatibles amb un model socioeconòmic just i sostenible amb el medi".

 

Imatge principal: Fotografia d'un acte celebrat a Vielha en suport a la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern de 2030. ACN.