La tercera reunió de mediació a Treball no ha aconseguit l'acord que desconvocaria la vaga i, per tant, aquesta continuarà dimecres. No obstant això, després d'una trobada que s'ha allargat de les set de la tarda a les dues de la matinada, totes dues parts han indicat que s'han acostat posicions.

L'ICS ha començat la reunió amb una nova proposta que es basa en la reducció de la població assignada que té cadascun dels professionals, cosa que portaria a una càrrega de treball més petita per als metges, segons ha explicat el director gerent, Josep Maria Argimon. Ara Metges de Catalunya vol estudiar un informe de càrregues de treball de cada centre per analitzar si d'aquesta manera les visites podrien durar un mínim de 12 minuts, segons ha explicat la portaveu de Metges de Catalunya, Anna Roca. L'ICS els lliurarà l'informe aquest dimecres.

Roca ha exposat que des que van començar les negociacions les posicions s'han acostat i que ara estan "més a prop" d'un acord, que encara no s'ha assolit. 

La portaveu de Metges de Catalunya ha indicat que estudiaran l'informe perquè el nou sistema no "carregui" més sobre els metges "les mancances del sistema sanitari". "No se'ns pot carregar que faltin places a la nostra esquena", ha afegit. Ha explicat que aquest element és un "factor nou que condiciona tot l'anterior".

Informe de càrregues

El director gerent de l'ICS ha insistit que no parlen del límit de visites, sinó que el que han tractat és una proposta nova que acostaria les posicions de les dues parts. S'ha mostrat satisfet que el sindicat vulgui analitzar l'estudi. "Si l'estan valorant és perquè en principi podem arribar a un acord", ha indicat.

Ha explicat que un informe de càrregues analitza el nombre de professionals necessaris en un centre tenint en compte els 12 minuts de les visites presencials i que la població assignada mitjana és de 1.340 persones. Argimon ha afegit que s'arriba a la xifra, ponderada, tenint en compte aspectes com l'edat de la població, l'índex socioeconòmic i el nombre de malalties. 

Ho ha exemplificat dient que "un centre o professional que atengui una població molt envellida d'un nivell socioceconòmic baix amb una càrrega de morbiditat alta tindrà una població assignada molt baixa, de 1.000 o menys. En canvi, una població benestant, jove i majoritàriament sana requerirà molts menys professionals o una població assignada més alta."

Vaga i concentració

Aquest dimecres serà el tercer dels cinc dies de vaga, i els serveis mínims per a metges de família i pediatres passaran del 25% al 33%. Metges de Catalunya ha convocat una concentració a les 11 hores davant del Parlament de Catalunya.