El Govern ha descartat obligar a contractar els vehicles de lloguer amb conductor (VTC), com Uber i Cabify, amb hores d’antelació. El decret llei de la Generalitat rebaixa les demandes del sector del taxi i obligarà a precontractar els VTC amb 15 minuts d'antelació, segons ha explicat el portaveu de l'associació majoritària Élite Taxi, Alberto 'Tito' Álvarez.

A la sortida de la reunió, Álvarez ho ha considerat "insuficient" i ha anunciat una vaga indefinida. Els taxistes es dirigeixen a la T2 de l'aeroport del Prat per decidir les accions que emprendran a partir d'ara. Les associacions de taxistes demanaven la precontractació sis hores abans, com a mínim.

En canvi, la proposta que ha plantejat el departament de Territori a la reunió d'aquest divendres al matí sí accepta l'altra línia vermella dels taxistes: el retorn a la base dels VTC quan acabin el servei. A més, la Generalitat també prohibirà que Uber i Cabify geolocalitzin els clients.

"Ens han dit que hi ha un temps mínim de precontractació que volen posar en el decret de 15 minuts i no hi estem d'acord", ha assegurat a l'ACN Tito Álvarez. Els representants d'Élite Taxi s'han aixecat de la taula de negociació en rebuig a les propostes del Govern, tot i que altres associacions de taxistes han optat per continuar les converses. 

De fet, el portaveu d'Élite Taxi ha dit que "és veritat que hi ha moltes mesures" en la proposta del Govern que l'associació veu amb bons ulls, com "treure la geolocalització" o que Ubers i Cabify "hagin de tornar a la base o al domicili fiscal". Però segons ell, "mai tornaran al domicili fiscal si estan picant serveis tota l'estona". 

Per això, Álvarez ha dit que la proposta és "insuficient" i que els taxistes se'n van a la vaga de forma "immediata" i "indefinida". "Anem a l'aeroport i allà decidirem on portem els nostres taxis i ens quedem", ha afirmat. 

En una assemblea improvisada davant de la conselleria de Territori, Tito Álvarez ha explicat als taxistes que la proposta del Govern és de "15 minuts de merda de precontractació". 

"Guerra, guerra, guerra!", han cridat els taxistes, que han votat a favor d'una vaga indefinida i immediata. "No sabem quan publicaran el decret perquè hem marxat, però si podem aconseguir alguna cosa abans que es publiqui és ara", ha afirmat Álvarez, que ha cridat els taxistes a "ocupar el que sigui" amb els seus vehicles. 

Amenacen en bloquejar el Mobile 2019

Els taxistes ja van avisar a principis d'aquest mes que bloquejaran "totalment" el Mobile World Congress (MWC), que se celebrarà del 25 al 28 de febrer, si el Govern de la Generalitat "es posiciona al costat" d'Uber i Cabify i no inclou a la llei catalana que regularà els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) la precontractació obligatòria del servei amb almenys 12 hores d'antelació i el retorn a la base quan no transportin viatgers. 

Uber i Cabify recorreran als tribunals la precontractació de 15 minuts 

Unauto VTC, l'associació que representa el 90% del sector d'Uber i Cabify, ha anunciat que recorrerà als tribunals la proposta del Govern d'obligar a contractar aquest tipus de serveis amb almenys 15 minuts d'antelació si s'acaba aprovant. En un comunicat, l'associació assenyala que la regulació "no seria justa, ja que significaria la fi del sector". "En cap altre país europeu hi ha un marc legal que contempli res semblant. De fet, a França es va rebutjar la legalitat d'una mesura igual que la que ha proposat la conselleria de Territori", ha dit l'associació.

A més, Unauto VTC ha avisat la Generalitat que podria fer front a "indemnitzacions de més de 1.000 milions d'euros si es continuen restringint els drets de les VTC".

"Si això es fa, que no hi hagi cap dubte que recorrerem i ho portarem fins al Tribunal Constitucional", ha assegurat en un comunicat Eduardo Martín, president d'Unauto VTC. 

"Hem intentat buscar, una vegada més, una via de diàleg per protegir als més de 3.000 treballadors, i als més de dos milions d'usuaris del sector a Catalunya. No ens quedarem de braços creuats", ha advertit.