Els sindicats educatius Ustec·Stes, CC.OO., Intersindical-CSC, Aspepc·Sps, UGT, CGT i Usoc arrenquen una vaga parcial aquest dimarts de 8 h a 10 h del matí i el primer acte reivindicatiu de la jornada ha estat el tall de la Gran Via de Barcelona, a l'alçada de La Campana. Els professors també han tallat la Ronda Litoral i l'accés a Mataró de la C-60. A més, una cinquantena de membres de la comunitat educativa han tallat durant més de mitja hora la rotonda de la T-11 a les Gavarres, a Tarragona, en la jornada de vaga parcial. Per la seva banda, professors de l'INS Santiago Sobrequés de Girona han tallat el carrer Joan Reglà i han muntat una aula en plena via com a protesta. Una vintena de docents hi ha instal·lat taules, cadires i pancartes i han simulat una classe de català amb un dictat i una d'educació física. També han repartit fulls informatius als vianants.

La convocatòria forma part de les noves vagues anunciades per les organitzacions per aquest dimarts i el 25 de maig i el 2 i el 9 de juny contra les "imposicions de la conselleria d'Educació. L'aturada està convocada en contra de la política educativa del Govern. Reclamen la reversió de les retallades, la retirada del nou currículum, el retorn de l'horari lectiu dels docents en totes les etapes, la supressió del decret de plantilles i de l'ordre de calendari, l'estabilització del personal i l'assumpció de la responsabilitat del Departament en la defensa de la immersió.

 

L'aturada arriba pocs dies després de la manifestació convocada per part de la comunitat educativa dissabte passat. Aquesta no va comptar amb el suport d'alguns sindicats, com la UGT i l'USOC, per això l'aturada parcial d'aquest dimarts suposa el retorn de les mobilitzacions unitàries després de les cinc jornades de vaga del març. Aquestes vagues van anar acompanyades d'un procés de mediació amb el Departament d'Educació que va acabar sense acord. Malgrat això, Educació i representants dels treballadors es van intercanviar diverses propostes sense que finalment arribessin a bon port. Educació va fer la seva darrera proposta durant la Setmana Santa, en la que s'incloïa reduir una hora l'horari dels docents a primària per al curs vinent però no per als de secundària. Els sindicats continuen defensant que això no és assumible i reclamen el retorn a l'horari previ a les retallades en totes les etapes el curs vinent.

En contra de l'avançament del curs

La convocatòria dels cinc dies de vaga es va produir després de l'anunci de l'avançament del curs escolar al 5 de setembre, aspecte sobre el que Cambray ha insistit que no hi haurà marxa enrere. Tampoc retiraran el nou currículum, tot i que han introduït transitorietat d'un any en la seva aplicació. Educació defensa que està recollint bona part de les reclamacions dels sindicats, per exemple amb la conversió de les substitucions de terços a mitjos o el procés d'estabilització del personal, i ha expressat la seva voluntat de continuar revertint retallades. Ha insistit però que "tot no es pot fer al mateix temps".