Els funcionaris catalans han estat cridats a vaga per part de la Taula sindical de Catalunya dijous 28 d'octubre, en contra del decret aprovat pel Govern per regularitzar la situació dels interins a Espanya i contra l'"abús" d'aquests. Els sindicats membres de la Taula són Confederació General del Treball (CGT), Confederació Nacional del Treball (CNT), Comissions de Base (CoBAS), Coordinadora Obrera Sindical (COS), Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Solidaritat Obrera (SOTA), que han explicat la vaga davant de la Delegació del govern espanyol a Barcelona.

 

Decret Iceta

Aquesta vaga ja aquesta i presenta particularitats específiques per a cada sector i àmbit, volen exigir l'estabilitat laboral del personal interí i temporal de les administracions públiques de Catalunya. Els convocants han criticat que molts contractes temporals es troben en situació de "frau de llei" en haver superat els tres anys, motiu pel qual s'haurien de convertir en indefinits.

El decret, dissenyat i aprovat amb Miquel Iceta com a ministre de Política Territorial i Funció Pública, persegueix reduir la temporalitat a l'administració pública, baixant fins al 8% el nombre d'interins. Actualment la temporalitat se situa entorn del 28%. Però les seves condicions, amb una prova per aconseguir la plaça fixa, van generar molts recels, també entre Unidas Podemos.

Empitjora la situació

El secretari general de Solidaritat Obrera, Àngel Gonzàlez, ha dit que el nou decret no només no millora sinó que fa empitjorar la situació que pateixen els funcionaris que, en alguns casos, porten d'interins o treballadors temporals fins a 20 anys, "en contra de la jurisprudència europea".

Per la seva part, el secretari general de la CGT, Jose Villaverde, ha dit que "s'ha de tenir en compte que el sector de l'administració pública és el "sector amb una temporalitat més important" i que el decret s'equipara de forma encoberta a un expedient de regulació d'ocupació (ERO).

Dificultats per a dones

Pau Robust, representant de la COS, ha explicat que "entre el 20% i el 40%" dels treballadors públics es troben en situació temporal en el total de les administracions, el que significa 108.000 empleats, mentre que el Govern nega conèixer aquesta dada. A més, ha reivindicat que són persones que "fa anys que fan la mateixa feina que els fixos però poden ser acomiadats gratuïtament en qualsevol moment", a més que existeix un alt percentatge de dones que tindran dificultats per tornar a entrar al mercat laboral.

De l'IAC, Assumpta Barbens, ha fet una crida a les treballadores públiques per unir-se a la vaga i ha anunciat que aquell mateix dia, 28 d'octubre, es faran un conjunt de mobilitzacions al voltant del territori català.

Suport d'ERC

A finals de juliol, Pedro Sánchez va salvar in extremis aquest decret dels interins, que malgrat portar el nom de Miquel Iceta, amb la remodelació que va fer el president del govern central, Maria Jesús Montero, ministra d'Hisenda i Funció Pública va haver de negociar fins a l'últim minut per poder convalidar-lo al Congrés dels Diputats. L'ajustada llum verda, amb 170 vots a favor i 169 en contra, va arribar després d'unes cessions a ERC, plasmades en dues noves clàusules: una excepció de les proves per als interins que portin deu anys en el seu lloc de fena i que aquestes futures oposicions no siguin eliminatòries.

A diferència d'Esquerra, Junts i la CUP es van oposar a aquest decret i van retreure als republicans que, al seu parer, cedissin davant dels interessos del PSOE.

En la imatge principal, els convocants de la vaga enfront de la delegació del Govern / Europa Press