El PSOE ha salvat aquest dimecres in extremis al Congrés dels Diputats la convalidació del decret dels interins. Ho ha fet després de garantir al grup d'Esquerra Republicana (ERC) que incorporarà dues clàusules en el tràmit legislatiu a partir del proper mes de setembre: una excepció de les proves per als interins que portin deu anys en el seu lloc de treball i que aquestes futures oposicions no siguin eliminatòries.

El marcador final de la votació, 170 vots a favor i 169 en contra dona una idea de com li ha costat al partit de Pedro Sánchez tirar endavant el decret, conegut com decret Iceta, perquè el va promoure el ministre català, en l'últim minut. Però els altres dos partits independentistes catalans, Junts i la CUP no s'han mostrat gens convençuts del resultat de la negociació i han retret als republicans que, al seu parer, hagin cedit davant els interessos del PSOE.

Oportunitat perduda, segons la CUP

El diputat de la CUP a la Cambra Baixa espanyola Albert Botran ha remarcat en una piulada des del seu compte de Twitter  que el decret del PSOE sobre els interins s'ha aprovat amb un sol vot de diferència amb els vots d'ERC i Catalunya En Comú Podem. "Oportunitat perduda: teníem a favor sentències europees, el moviment d’interins, la majoria sindical a l’administració catalana i una llei catalana que avui arrenca", ha lamentat el diputat cupaire.

També la diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada ha assenyalat que el que ha succeït al Congrés dels Diputats "és greu". Segons ha afirmat també en una piulada, "ERC ha preferit estabilitzar el gobierno espanyol que el personal interí en abús de temporalitat. Ha aprovat una proposta nociva per les treballadores a canvi de no se sap què". "I les contradiccions cada cop pesen més", ha advertit Estrada en al·lusió a la relació amb el suport dels republicans al PSOE al Congrés.

TWCaptura

Del tot fals, segons Junts

Els dubtes i els retrets de la CUP sobre el decret dels interins han estat compartits des de les files de Junts per Catalunya. El diputat al Congrés Josep Pagès, des del seu compte de Twitter, ha negat rotundament que els interins amb més de 10 anys ocupant una plaça la puguin mantenir sense opositar. 

Pagès s'ha remès a un comunicat de la Intersindical en el qual aquesta central valora negativament la convalidació del denominat decret Iceta perquè "pot representar l'ERO més important de la història del sector públic català". 

De fet, en contra del decret hi han votat la resta de les formacions independentistes, des de Junts per Catalunya i el PDeCAT fins a la CUP o EH Bildu. Tampoc no hi han donat suport el PNB, que ha optat per una "abstenció crítica", ni el PP, Vox, Ciutadans, Fòrum Astúries o Coalició Canària. Els vots favorables d'ERC (inicialment amb moltes reserves), juntament amb altres formacions minoritàries com Terol Existeix o Compromís, han fet decantar la balança cap al .

Imatge principal: Albert Botran, diputat de la CUP al Congrés