La campanya de vacunació de la quarta dosi anticovid per a majors de 80 anys i en residències començarà el proper 26 de setembre, segons l'acordat aquest dijous per la Comissió de Salut Pública, que també ha fixat el 17 d'octubre com a arrencada per a la vacuna de la grip. En un comunicat, el Ministeri de Sanitat ha anunciat també que demà, divendres, es rebrà la primera tanda de dosi de vacunes adaptades a la variant Ómicrom que es distribuiran la setmana vinent a totes les comunitats i ciutats autònomes.

En declaracions a l'agència Efe, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat que la Comissió de Salut Pública ja va aprovar la vacuna per als majors de 80 anys, els que viuen en residències i després per als majors de 60 anys."Però continuem protegint a la salut de tots els espanyols", ha afirmat la ministra preguntada sobre si s'estendrà la vacuna a la població general. A Catalunya, el departament de Salut ha actualitzat aquesta setmana les dades d'ingressats als hospitals i a les unitats de crítics, i només queden 9 malalts a les UCI catalanes, set menys que en l'última actualització. Respecte a la situació als hospitals en general, aquesta també millora i s'han donat 22 altes de pacients amb covid-19 entre el 29 d'agost i el 4 de setembre, fet que situa la xifra total de pacients en 524.

Arribaran 10 milions d'unitats

Darias ha assegurat que estem en una fase diferent de la pandèmia i en un punt d'inflexió gràcies a les vacunes i ha destacat a més l'èxit de les anteriors campanyes de vacunació a Espanya. Segons els càlculs de Sanitat, s'espera que arribin al llarg d'aquest mes de setembre 10 milions d'unitats d'aquestes vacunes adaptades a la nova variant dels fabricants Pfizer i Moderna.

A aquestes dues marques podria incorporar-se aviat també la d'Hipra, que espera l'autorització definitiva de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) com a pas previ indispensable per poder comercialitzar-se. A Espanya, la segona dosi de reforç està ja recomanada per a majors de 60 anys, vulnerables i personal sanitari, si bé es començarà pels interns de les residències i els que tenen més de 80 anys. Els tècnics de Sanitat del ministeri i de les comunitats també han decidit avui que el 17 d'octubre de començament la campanya de vacunació de la grip, en funció de la disponibilitat i circumstàncies epidemiològiques dels diferents territoris i ciutats autònomes.

Validació de les vacunes

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) va assenyalar, la setmana passada, que totes les vacunes aprovades a la UE continuen servint per protegir-se contra la Covid-19 i va recomanar que les dosis adaptades a les noves variants es reservin inicialment als grups de risc i treballadors sanitaris.

"Les vacunes originals contra la covid continuen protegint contra formes greus de la malaltia i morts. Mantenen la seva habilitat contra les noves variants d'Omicron, encara que siguin menys efectives en la prevenció del contagi i de la malaltia simptomàtica", va declarar en roda de premsa el responsable de vacunació de l'EMA, Marco Cavaleri.

L'EMA ha donat suport a autoritzar a la Unió Europea l'ús de les vacunes adaptades a noves variants del SARS-CoV-2 desenvolupades per les farmacèutiques Pfizer i Moderna com a reforç per a una protecció més àmplia contra la covid-19 en persones grans de 12 anys, i que aquestes poden utilitzar-se independentment de la vacuna rebuda abans.

No obstant això, l'agència va recomanar que aquestes dosis adaptades s'haurien de reservar contra les persones amb perfils de risc. "En aquest moment, la prioritat ha de ser vacunar persones en categoria de risc, com els ancians, gent amb problemes mèdics subjacents, amb risc extrem de Covid-19, immunodeprimits, dones embarassades i treballadors de la salut", va afirmar Cavaleri.