Una vacuna experimental d'ARN missatger (ARNm) personalitzada s'ha demostrat ser efectiva en la lluita contra l'adenocarcinoma ductal pancreàtic, una forma letal de càncer de pàncrees. Els primers resultats d'un assaig clínic amb 16 pacients indiquen que la vacuna és capaç d'induir una resposta immunitària, que retarda potencialment la recaiguda del càncer en combinació amb altres tractaments, com a quimioteràpia, cirurgia i immunoteràpia. Els resultats de l'assaig, liderat per investigadors del Memorial Sloan Kettering Cancer Center als Estats Units, s'han publicat en la revista Nature.

Segons la publicació, les vacunes personalitzades d'ARN missatger són prometedores en el tractament del càncer de pàncrees. Aquests resultats resulten esperançadors ja que el càncer de pàncrees té unes taxes de supervivència molt baixes, i encara que una combinació de teràpies quirúrgiques i mèdiques pot retardar la recurrència, les seves taxes d'èxit són limitades.

En aquest assaig clínic, dirigit per Vinod Balachandran, ell i el seu equip van administrar una vacuna personalitzada d'ARN missatger en combinació amb quimioteràpia i immunoteràpia a 16 pacients. La vacuna es va preparar segons les característiques del tumor de cada pacient. Van observar respostes substancials de cèl·lules T en el 50 % dels pacients. Això indica que la vacuna pot induir una resposta immunitària millorada en molts casos. Al cap de 18 mesos de seguiment, els pacients amb cèl·lules T expandides per la vacuna tenien una mitjana de supervivència lliure de recaigudes més llarga en comparació amb els pacients sense cèl·lules T expandides per la vacuna.

Les vacunes d'ARNm: del covid al càncer

Aquests resultats demostren el potencial de les vacunes individualitzades d'ARN missatger (ARNm) en el tractament d'aquest càncer de pàncrees, a més d'aportar proves de la seva eficàcia general com a eina terapèutica en el tractament de la malaltia. L'estudi és l'últim en una sèrie de recerques que demostren el potencial de la tecnologia d'ARNm per a desenvolupar vacunes personalitzades contra el càncer. Aquesta tecnologia es va utilitzar inicialment per a desenvolupar vacunes contra el Covid, però també s'ha utilitzat per a desenvolupar tractaments contra el càncer. La principal impulsora d'aquestes vacunes és la farmacèutica Moderna, que va afirmar que en una dècada tindria "una vacuna contra el càncer".

El cap del Servei d'Immunologia a l'Hospital Clínic de Barcelona, Manel Juan, ha elogiat l'estudi per la seva qualitat científica, i ha destacat que "la vacunació personalitzada amb ARNm d'antígens tumorals és eficaç a induir una resposta i que pot, com a mínim, incrementar els períodes de supervivència". Juan també ha assenyalat que l'estudi confirma que la vacuna pot generar respostes amb efectes adversos.