UsApps, l'aplicació del Departament d'Educació per poder denunciar casos d'assetjament o violència a l'escola estarà disponible a partir d'aquest dilluns. Així ho ha avançat aquest diumenge el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, en una entrevista al Via Lliure de Rac1.

D'aquesta manera, segons ha explicat, qualsevol persona –alumnes, professors i familiars– podran denunciar un fet a través de l'aplicació amb un qüestionari senzill que recull les respostes sobre què ha passat i se'n farà un seguiment. 

Segons recull el portal 324, només en els últims dos mesos s'han rebut 183 denúncies per violències dins l'entorn escolar, la majoria de casos d'assetjament són entre companys, ha constatat Gonzàlez-Cambray. "És una realitat que existeix i cal erradicar".

Com funciona l'App?

La intenció de l'aplicació és precisament que sigui més fàcil denunciar una situació d'aquestes característiques perquè els especialistes de la Unitat de Suport a l'Alumnat en Situació de Violència (USAV) es puguin activar ràpidament per poder actuar, segons recull el mateix portal.

A més, el conseller també ha recalcat durant l'entrevista que a l'escola cal parar atenció també al currículum emocional i ensenyar "a ser persones i conviure". En aquest sentit ha remarcat que aconseguir espais "lliures de violència" és una prioritat. 

Així és l'aplicació per dins

A través d'unes preguntes molt senzilles com per exemple "estàs vivint una situació de violència", que en aquest cas és una resposta de sí o no, o bé "què et fa de forma directa", entre les quals hi ha respostes com "em diu coses que m'incomoden", "em toca de forma subtil", "em diu coses que m'incomoden" o bé l'opció de "em passen altres coses". 

L'aplicació també intenta treure l'entrellat de qui fa què. "Una persona del centre educació", o bé "un company del centre educatiu" o fins i tot una persona externa. A més, permet també denunciar altres casos a través de l'opció: "A mi no em passa, però conec una persona a qui sí que li passa".

Tipus de violència

A través de l'aplicació es volen detectar diferents tipus de violències, tals com: violències masclistes, maltractament a la infància i adolescència, conductes d'odi i discriminació, violències LGTBIQ fòbiques, violències sexuals, assetjament, ciberassetjament o altres tipus de violència. 

Un cop rebuda la demanda, segons s'explica en el mateix vídeo del Departament, l'USAV s'activa, notifica, deriva i es coordina amb altres agents del territori per poder acompanyar i fer seguiment a totes aquelles persones que pateixen violència. 

 

 

Imatge principal: una aula buida d'un centre educatiu / Unsplash