La USAP, el club de rugbi de Perpinyà, s'ha mobilitzat en favor de la llengua catalana amb un mosaic dels aficionats a l'estadi i amb l'adhesió a la Campanya d'Òmnium "L'esport treu la llengua". Com a resposta a la prohibició dels tribunals francesos d'utilitzar el català als plens dels ajuntaments de la Catalunya Nord, l'equip francès ha fet un mosaic de les barres de la senyera durant el partit d'aquest dissabte contra el Toulouse. Molts aficionats han signat també un manifest d'Òmnium Cultural i la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFECAT) per potenciar l'ús del català al món de l'esport

Fundada el 1902, la Unió Esportiva Arlequins de Perpinyà, més coneguda com a USAP, és coneguda pel seu accentuat perfil catalanista, amb la senyera al seu escut i la simbologia catalana present en el club, en cançons, i a les penyes. De fet, manté una relació propera amb el Barça i els seguidors a vegades canten l'Estaca de Lluís Llach a l'estadi Aimé-Giral. Actualment, juguen a la TOP14, la primera divisió francesa de rugbi, una de les lligues més importants de l'esport. 

USAP MOSAIC CATALÀ
Mosaic de l'afició de la USAP / Foto: Òmnium Cultural

Campanya "L'esport treu la llengua"

La iniciativa s'emmarca dins de la campanya d'Òminium i la UFECAT "L'esport treu la llengua #ComparteixElCatalà", per potenciar l'ús de la llengua catalana als esports. El manifest promulgat per les dues entitats reivindica el català perquè "ens uneix en la nostra diversitat, ens fa equip, ens fa més forts i ens situa amb veu pròpia al món". També s'afirma que volen que la llengua "estigui en forma" i lamenten "la davallada del seu ús social", per la qual cosa insten a que tothom "el pugui aprendre i utilitzar-lo amb normalitat", jugant, entrenant, animant, davant les càmeres i als vestuaris. Òmnium considera que l'esport ha de ser "referent" davant la societat i les noves generacions i la UFECAT es compromet a "col·laborar" per augmentar l'ús del català als equips. "Fem una crida a tots els clubs esportius catalans, aficionats, jugadors, entrenadors, àrbitres, famílies, joves, mitjans de comunicació i a la societat en general a sumar-se a aquest manifest. Enfortim junts el català a l'esport, als clubs grans i petits; a cada ciutat, poble i barri", expressa el manifest. 

ominum usap treu la llengua
Aficionats de la USAP signen el manifest d'Òmnium / Foto: @ikersine

Mosaic al Camp Nou

D'igual forma que aquest dissabte a l'estadi de la USAP, Òmnium va fer un altre mosaic per promoure l'ús del català a l'esport al Camp Nou, durant el partit entre el Barça i l'Atlètic de Madrid que coincidia amb la diada de Sant Jordi. El mosaic del Camp Nou tenia un missatge que deia "Comparteix el català", escrit sobre la senyera. 

Victòria local

L'equip perpinyanès ha guanyat a casa 26 a 21 contra el Toulouse, el líder de la primera divisió francesa de rugbi, la TOP14. La temporada no està sent gaire exitosa pel club de la Catalunya Nord, ja que estan en tretzena posició d'un total de catorze equips, amb només 43 punts en 25 partits jugats. El pròxim partit el jugaran a domicili contra el Castres Olympique, l'equip de la ciutat de Castres, també a la Catalunya Nord, que està en desena posició a la lliga amb 53 punts.