Les universitats catalanes amplien la seva oferta acadèmica. Concretament, el Consell Interuniversitari de Catalunya ha programat 28 graus i 46 màsters nous pel curs 2017-2018. De la gairebé trentena de graus que ampliaran la llista d’oferta universitària catalana a partir de setembre vinent, 11 són de tres anys.

Segons ha informat la Secretaria d’Universitats i Recerca, els polèmics graus nous del 180 crèdits destaquen pels seus “valors innovadors” i per l’aplicació de continguts en anglès i compleixen els criteris de programació específics que marca el Govern. Des de la Generalitat s’exigeix que aquests siguin emergents, és a dir, que no existeixin actualment a les universitats catalanes.

URL, el centre amb més graus nous de 3 anys

La Universitat Ramon Llull, amb quatre, és el centre amb més carreres de tres anys noves en la programació del curs vinent. Destaca la de Tècniques d’aplicacions de programari. Entre la resta de graus de tres anys figuren Cinematografia, de la UB-Escac; Disseny, animació i art digital, de la UPC; Ciències per a la salut i el benestar, de la UOC, i Negocis internacionals, de la UAO CEU.

Pel que fa als graus convencionals, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya incorpora la titulació de Medicina; la UOC, la d’Arts; la Universitat Rovira i Virgili afegeix la carrera d’Enginyeria biomèdica i la de Lleida amplia la seva oferta amb la d’Estudis internacionals.

Major internacionalització

Amb la nova convocatòria, la Generalitat de Catalunya ha destacat el nivell d’internacionalització de les propostes, ja que molts graus s’impartiran total o parcialment en anglès. Els màsters, per la seva banda, també s’obren pas a nivell internacional amb el programa Erasmus Mundus, que amplia l’oferta fins els 30 títols que els centres catalans ofereixen en col·laboració, com a mínim, de dues universitats estrangeres.

Novetats a l’oferta de màsters

La Generalitat de Catalunya també ha assenyalat que la nova oferta gira al voltant de les noves tecnologies de l’era digital, com a aplicacions de geolocalització, sistemes aeris no tripulats i Big Data.

La UAB oferirà un màster de Geoinformació; la UPC un d'Enginyeria de sistemes aeris no tripulats; la UOC un de Ciència de dades, i la UB un de Producció i emprenedoria en continguts digitals.