Un mes després de la detenció del raper Pablo Hasél, els carrers s'han tornat a omplir per reclamar el seu alliberament i defensar la llibertat d'expressió. A Barcelona, unes 300 persones segons la Guàrdia Urbana s'han concentrat a les set de la tarda a plaça Universitat sota el lema "Pels nostres drets i llibertats. Llibertat Pablo Hasél. Amnistia total".

Però no ha sigut fins ben bé una hora després quan s'ha iniciat una marxa pels carrers del centre de la ciutat. Sense incidents, la manifestació ha arribat fins a la prefectura de la policia espanyola de Via Laietana i ha passat de llarg, endinsant-se pels carrers del barri Gòtic. Ha predominat un ambient pacífic i reivindicatiu, molt diferent de l'onada de protestes i incidents que es van desencadenar just després de la detenció del raper. La reivindicació, la menys massiva de totes les que hi ha hagut, ha acabat a l'Arc de Triomf. Aquesta tarda també hi ha hagut manifestacions en altres ciutats catalanes, així com també a Madrid i a Palma de Mallorca.

Un mes des de la detenció de Pablo Hasél

La marxa d'aquest dissabte arriba un mes després de la detenció de Pablo Hasél a Lleida i del seu ingrés a presó per ordre de l'Audiència Nacional espanyola. Just el dia de la detenció del raper es van iniciar diverses concentracions i manifestacions arreu del país que van acabar amb greus aldarulls a Barcelona i en altres punts, com també a Lleida.

manifestación barcelona libertad expresion pablo hasél fins que caiguin / Pau de la Calle

Unes 300 persones segons la Guàrdia Urbana s'han concentrat a les set de la tarda a plaça Universitat sota el lema "Pels nostres drets i llibertats. Llibertat Pablo Hasél. Amnistia total". / Pau de la Calle

Els incidents van acabar amb intervencions policials, que han fet tremolar el departament d'Interior, i també han posat en el centre del debat del nou Govern de la Generalitat, la Brigada Mòbil (Brimo), la unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Les negociacions per formar un nou executiu i investir Pere Aragonès necessiten els vots dels diputats anticapitalistes de la CUP, que demanen dissoldre la Brimo.

Més de 140 detinguts: 9 encara a presó

Durant la setmana més dura d'aldarulls per la llibertat de Pablo Hasél es van detenir més de 120 persones -durant la setmana de protestes per la sentència dels presos polítics se'n van detenir un total de 230- i durant les setmanes següents, per investigacions policials, s'han detingut un total de 142 persones relacionades, presumptament amb els aldarulls arreu del país. Els darrers, tres detinguts després d'una investigació de la Comissaria General d'Informació, aquest dijous a Vic, acusats de l'atac que va patir la comissaria dels Mossos el passat 16 de febrer.

Comisaria de Mossos de Vic

Imatge de com va quedar la comissaria de Vic dels Mossos, el 16  de febrer de 2020 / CME

Els incidents més greus s'han registrat a Barcelona. El passat 27 de febrer un grup de persones va intentar calar foc a una furgoneta d'antiavalots de la Guàrdia Urbana. Els presumptes autors d'aquest atac van ser un grup d'anarquistes -italians, francesos i catalans- que feia dies que estaven sota la lupa dels Mossos. Durant la mateixa marxa van ser detinguts i el jutge de guàrdia els va enviar a presó, on encara hi són. Estan acusats, a més d'aldarulls i desordres, també de temptativa d'homicidi.

Un jove escocès, el novè empresonat per Hasél

Per aquestes protestes també hi ha a presó una novena persona, un jove de 30 anys de nacionalitat escocesa que va ser detingut a plaça de Catalunya el dia 17 de febrer. Des d'aquell dia, per un suposat risc de fuga, ha ingressat a presó, a Brians 1.

La seva defensa ha demanat la seva posada en llibertat i s'està a l'espera que l'Audiència Provincial de Barcelona resolgui la petició de David Aranda, d'Alerta Solidària, que és el seu advocat.